• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Lukaku na nummer 50: "Wou vooral scoren voor verjaardag van mijn moeder"

  De Rode Duivels hebben de fans in het Koning Boudewijnstadion verwend met 9 treffers tegen San Marino. Zo staken ze ook hun EK-ticket al op zak. Vooral voor Romelu Lukaku en Yari Verschaeren was het een bijzondere match. "Het is wel een beetje emotioneel", zei Verschaeren na zijn 1e doelpunt.

  Lukaku: "De nieuwe spelers laten zien dat we een groot voetballand zijn"

  "Ik heb me geamuseerd. Het was leuk voor de supporters en voor ons op het veld." En zijn 50e doelpunt? "Dat is een mijlpaal, maar het was voor mij belangrijker om te scoren voor mijn moeder haar verjaardag. Ze is vandaag 51 geworden en het was de eerste keer na meer dan een jaar dat ze in het stadion zat. Dat is cool."

   

  "Het is belangrijk om geplaatst te zijn. Het is leuk dat het op zo'n manier gelukt is, met kwaliteit en met klasse op het veld. Nu 30 op 30 halen zou voor ons een goed doel zijn. We moeten beter worden ook."

   

  "De mensen verwachten het ondertussen. En dat is normaal. Wij  moeten zorgen dat we de nieuwe spelers en de nieuwe generatie laten zien dat België vanaf nu een groot voetballand is."

   

  Lukaku gaat niet mee naar Kazachstan. "Ik word hier morgen behandeld en dan ga ik aan mijn bil werken want ik speel al even met last. Dan kan ik weer aan 100 procent spelen."

  Verschaeren: "Carrasco zei dat ik de penalty mocht trappen"

  Yari Verschaeren maakte dan weer zijn allereerste doelpunt. "Het is een geweldig gevoel, een beetje emotioneel ook. Een beetje vanalles. Ik mocht de penalty nemen van Yannick Carrasco. Hij gaf me de bal en zei me dat ik mocht trappen. Daar moet ik hem echt voor bedanken."

   

  "Stress? Ja, toch een beetje. Gezonde stress. Dit was echt speciaal. Ik voelde me wel goed vanaf mijn eerste balcontact. Ik heb geprobeerd om te spelen zoals ik altijd speel."

   

  "Iedereen vangt me goed op, de spelers en de coach. Ik denk dat de coach veel vertrouwen heeft in mij. Anders selecteert hij mij niet, denk ik. Ik zie dat hij mij wil coachen en me beter wil maken. Dat is plezierig."

   

  Krijgt Verschaeren zondag een basisplaats? "Dat weet ik niet. Misschien."

  Vertonghen: "Denk dat het vooral voor de aanvallende spelers leuk was"

  9-0, dat is toch een leuke wedstrijd, Jan Vertonghen? "Ja, vooral voor de aanvallende spelers, denk ik. De tegenstander is kwalitatief iets minder, maar als verdediger moet je wel geconcentreerd blijven natuurlijk want je wil toch geen tegengoal krijgen. Het is goed gegaan."

   

  Droomden de Duivels zelf van een record? "We wilden veel scoren omdat het doelsaldo ook belangrijk kan zijn voor de groepswinst. Een 10e zou mooi geweest zijn, al weet ik niet of iedereen wist dat dat het record was. Maar je kon wel zien dat we er zeker nog naar op zoek waren."

   

  "We mogen best trots zijn dat we als eerste land geplaatst zijn voor het EK. De campagne loopt echt goed tot nu toe. De groepswinst willen we ook zeker nog." 30 op 30 dan maar? "Dat is het streven." Gaat Vertonghen nog mee naar Kazachstan? "Als de trainer mij wil, ga ik mee."

  Courtois: "Verwarm mij aan het spel van de ploeg en de goals"

  Courtois zag amper een bal. Heeft hij het koud gehad? "Af en toe een klein beetje", was de doelman eerlijk. "Tegen Schotland en tegen Kazachstan had ik ook niet veel werk, maar je moet geconcentreerd blijven want soms moet ik op het einde dan toch nog een redding doen. Ik verwarm mij dan aan het spel van de ploeg en de doelpunten."

   

  "Eerst komt nu zondag Kazachstan. Daar moeten we winnen om Rusland onder druk te zetten. In Rusland moeten we scoren en hopelijk winnen. Dat land moeten we serieus nemen. Dat zal in november een goeie waardemeter zijn. Hopelijk kunnen we het dan thuis afmaken met 30 op 30, maar eerst moeten we de groepswinst pakken."

   

  "Ons als eerste plaatsen, is leuk, maar dat zijn we ook aan onze stand verplicht." En nu dus Kazachstan? "Dat is niet de leukste verplaatsing, maar we moeten het serieus nemen. We hebben geluk dat onze omstandigheden optimaal zijn."

  Carrasco: "Moesten de fans verwennen met veel doelpunten"

  Heeft Carrasco al vaak met 9-0 gewonnen? "Dit is de tweede keer. Het blijft speciaal. Het publiek heeft zich geamuseerd en dat was het belangrijkste. Voor de fans is het niet altijd leuk om naar zulke wedstrijden te komen kijken. Iedereen komt van het werk en wij moesten ze daarom verwennen met veel doelpunten."

   

  "De kwalificatie was het voornaamste. Het is fijn dat we de eerste zijn, maar we moeten blijven werken. We moeten sterker zijn op het EK. 30 op 30 kan een doel zijn, maar we willen vooral vooruitgang blijven maken."

   

  Nu komt Kazachstan. "Mijn lichaam is het gewoon om veel te vliegen, maar de rest van de ploeg niet echt. We spelen daar ook op kunstgras en er is het uurverschil. Het zal moeilijk zijn, maar we blijven professioneel."

  Castagne: "Als je dit niet leuk vindt, moet je stoppen met voetballen"

  "Het is de eerste keer dat ik met 9-0 win", vertelde Castagne. "Het ging heel goed. Iedereen kon scoren of een assist geven. Dat is leuk voor de groep. We hebben ook mooi voetbal laten zien. Dat is belangrijk. Als je dit niet leuk vindt, moet je stoppen met voetballen. We hadden de juiste mentaliteit en speelden snel."

   

  "Ik wou graag scoren. Met het hoofd lukte het niet, maar ik stond altijd klaar. En het is uiteindelijk gelukt."

   

  "Nu willen we de groepswinst pakken. Het wordt nog een moeilijke match tegen Kazachstan en dan het beslissende duel met Rusland. We moeten ambitieus zijn en voor het maximum gaan met deze groep."