• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Makelaars die zaken doen met Club Brugge moeten eerst contract ondertekenen

  Het Jan Breydelstadion

  "We zullen nu wel eens een goede transfer laten schieten, maar Club wil weten met wie het samenwerkt."

  In afwachting van het "clearing house" van de Pro League neemt Club Brugge zelf maatregelen om malafide voetbalmakelaars te weren. Elke tussenpersoon die zaken wil doen met blauw-zwart moet eerst een contract ondertekenen en voldoen aan een aantal voorwaarden. 

  In de nasleep van Operatie Zero heeft Club Brugge intern bekeken wat het kon doen om zich in te dekken tegen malafide makelaars. Daarom laat Club Brugge makelaars sinds een tijdje een "know your agent"-contract ondertekenen.

   

  "We volgen het voorbeeld van banken, verzekeraars en advocaten, die hun klanten onderwerpen aan een "know your costumer"-contract. Wie een lening wil aangaan, moet ook info verstrekken", zegt Hannes D'Hoop, Chief Legal Officer van Club Brugge.

   

  "Het document wordt bij het eerste contact met een makelaar van een speler voorgelegd. We vragen fiscale, juridische, vennootschapsrechtelijke en reglementaire informatie op. Pas als dat document ondertekend is, gaan we verder met de agent."     

   

  Club Brugge legt het "know your agent"-contract voor aan alle nieuwe makelaars. Maar ook de makelaars die al langer samenwerken met blauw-zwart moeten het document ondertekenen.

   

  De manager moet bijvoorbeeld te kennen geven waar hij/zij fiscaal gevestigd is en of hij/zij geregistreerd is bij de KBVB en de Vlaamse overheid. Ze moeten ook op erewoord verklaren dat ze het bondsreglement over tussenpersonen en de FIFA-regels naleven.

  "We staan voor transparantie"

  Op deze manier legt Club Brugge de verantwoordelijkheid deels bij de makelaars. Op basis van de gegevens kan blauw-zwart de makelaars ook beter natrekken.   

   
  "We willen de nodige juridische en fiscale gezondheid aan de dag leggen, zodat we niet samenwerken met managers die niet aan de voorwaarden voldoen."


  "Hierdoor zullen we wel eens een goede transfer laten schieten, maar Club Brugge staat voor transparantie en wil weten met wie het samenwerkt. De meeste makelaars reageren er goed op. Als ze het contract niet ondertekenen, zien wij ons genoodzaakt de contracten op te zeggen", zegt D'Hoop.

  Applaus bij KBVB en BFFA

  Het initiatief van Club wordt op gejuich onthaald door de Pro League en de Belgian Federation of Football Agents (BFFA).

   

  De Pro League was niet op de hoogte van het Brugse initiatief. "Maar uiteraard moedigen we alles aan dat de transparantie verhoogt. Dat is uiteraard positief voor de clubs en voor het voetbal in het algemeen", reageert woordvoerder Stijn Van Bever.     

   

  De Pro League werkt intussen verder aan collectieve maatregelen, zoals het clearing house dat in december gestemd zal worden en in 2020 bindend wordt voor alle clubs.

   

  Ook de basisprincipes van het "know your agent"-contract zullen opgenomen worden in het nieuwe voetbalreglement rond de tussenpersonen.     

   

  "Makelaars moeten het hoofd buigen. Ik juich het initiatief zeker toe", zegt Jesse De Preter (foto onder), de voorzitter van de BFFA.

   

  "Elke club zou het in afwachting van een nieuw reglement, dat nog even op zich kan laten wachten, moeten doen. Niet alleen profclubs trouwens, want ook amateurclubs komen in aanraking met makelaars."

  "Zo'n document sluit geen leugens uit, maar Club Brugge heeft nu wel een stok achter de deur. Leugens zijn op die manier immers contractbreuk."