• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  UCI schorst Bozic en Koren twee jaar voor hun aandeel in Operatie Aderlass

  Borut Bozic.

  De Internationale Wielerunie UCI heeft Kristijan Koren en Borut Bozic een schorsing van twee jaar opgelegd voor inbreuken op de antidopingregels. De twee Slovenen krijgen die sanctie voor hun aandeel in Operatie Aderlass.

  Koren en Bozic werden in mei voor het eerst genoemd in Operatie Aderlass, een dopingzaak rond de omstreden Duitse sportdokter Mark Schmidt. De twee Slovenen werden door hun werkgever Bahrain-Merida meteen op non-actief gezet. Koren reed nog voor het team, Bozic was er ploegleider.

   

  De UCI legde het tweetal vandaag een schorsing van twee jaar op voor overtreding van de antidopingregels in 2011 en 2012. Koren, ondertussen 32, reed toen voor Liquigas-Cannondale, Bozic, nu 39, verdedigde de kleuren van Astana.

  Operatie Aderlass?

  Operatie Aderlass draait rond de Duitse dokter Mark Schmidt. Die werd op 27 februari aangehouden in zijn kabinet in het Duitse Erfurt.

   

  Hij zou een bloeddopingnetwerk hebben opgezet waarbij minstens 21 atleten uit acht landen en vijf sporten betrokken zijn. Onder meer (ex-)wielrenners Alessandro Petacchi, Danilo Hondo, Stefan Denifl en Georg Preidler waren er, net als Borut Bozic en Kristijan Koren, klant.

   

  Ook verschillende mountainbikers, skiërs en langlaufers gingen geregeld op bezoek bij dokter Schmidt.