• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Robots helpen jury op WK turnen: "Ik viel van mijn stoel van de mogelijkheden"

  Het snufje op het WK turnen.

  Jurysporten zijn vaak een bron van ergernis bij sporters, coaches en supporters. Op het WK turnen werd vandaag een systeem voorgesteld waarbij robots de punten van de jury kunnen bijsturen. Sporza-journaliste Inge Van Meensel: "De gymfederatie noemt het een mijlpaal en dat is het volgens mij ook."

  "Het begon als een grap van de voorzitter van de Gymfederatie"

  "Het klinkt heel sciencefiction, maar echte robots zijn het uiteraard niet", vertelt Inge Van Meensel vanop het WK turnen in Stuttgart over het paradepaardje van de Internationale Gymfederatie. 

   

  "Gymnastiek is een jurysport en in het verleden hebben we zo vaak gezien dat die jurering niet altijd objectief was. Dat heeft geleid tot controverses, schandalen en onderlinge afspraken tussen juryleden."

   

  "Nina Derwael heeft zulke onaanvaardbare praktijken aan den lijve ondervonden op de Spelen in Rio, toen ze in de kwalificaties voor de brug met ongelijke leggers een veel te lage score had gekregen en ze de finale miste."

   

  "Zulke afspraken, dat is zo goed als uitgeroeid. Denk ik en hoop ik. Maar 4 jaar geleden zei de huidige voorzitter van de Internationale Gymfederatie dat hij in 2020 robots wou. Dat bedoelde hij eigenlijk als een grap, maar een Japans technologiebedrijf heeft met 130 mensen 3 jaar gewerkt aan 3D-technologie, waarbij met sensoren een 3D-model wordt gemaakt van elke oefening van elke gymnast."

   

  "Je kunt alle data opvragen. Zijn de benen recht of krom? Zijn de armen gestrekt of gebogen? Hoe hoog was de sprong? Het is heel indrukwekkend. We hebben een demonstratie gezien en ik viel bijna van mijn stoel van al die mogelijkheden om de jury te helpen."

  "Dit kan de jury gewoon vervangen"

  Hoe wordt de technologie momenteel toegepast? "Het is bedoeld als hulpmiddel voor de juryleden. Maar je kunt meteen een conclusie trekken: dit kan de juryleden gewoon vervangen. Het systeem is accurater en sneller dan wat de juryleden met het blote oog zien."

   

  "Nu wordt het alleen gebruikt als er discussie is over een score. Het systeem vervangt de jury nog niet. Het wordt ook nog maar gebruikt bij 3 van de 10 toestellen. Het is de bedoeling dat het tegen 2024 voor alle toestellen kan."

   

  "Maar je kunt je al voorstellen dat sommige juryleden nu al beginnen te vrezen voor hun job. Wie begaan is met de sport en alle schandalen uit het verleden nog in gedachten heeft, moet toch toegeven dat dit een ongelofelijke vooruitgang is. De gymfederatie noemt het een mijlpaal en dat is het volgens mij ook."

  "Nu nog een ontzettend hoog prijskaartje, maar het kan voor alle sporten met een jury gebruikt worden"

  Hoe gaan gymnasten en coaches om met het systeem? "Gymnasten moeten het nog leren kennen, maar ze kunnen het alleen maar toejuichen dat hun score correct is. Wat er gebeurd is in Rio, zit Nina Derwael nog altijd dwars."

   

  "Bij de coaches is er veel interesse. Dit systeem kun je ook gebruiken tijdens trainingen om meteen te checken waar de fouten zitten tijdens de oefening, de details. En in gymnastiek gaat het om de kleinste details."

   

  "Er hangt nu nog altijd een ontzettend hoog prijskaartje aan de technologie, want het bedrijf wilde luidop niet zeggen hoeveel het kost. Maar op termijn zou die technologie voor iedereen beschikbaar moeten zijn. En het kan voor alle sporten met een jury gebruikt worden. Het is iets met eindeloze mogelijkheden."