Van Loy: "Blij met gelijk prijzengeld, maar startgelden mogen nog verdwijnen"

  Ellen Van Loy

  Ellen Van Loy (39) is blij met het gelijke prijzengeld tussen mannen en vrouwen.

  De vrouwencross heeft een stap of twee vooruit gezet wat betreft de vergoeding voor de rensters. Zo stelde de DVV Verzekeringen Trofee het prijzengeld gelijk aan dat van de mannen. Ellen Van Loy is verheugd: "Ik pluk er misschien niet de grootste vruchten meer van, maar het was hoog tijd."

  "Ik pluk er misschien niet de grootste vruchten meer van, maar het was hoog tijd"

  Het prijzengeld in de DVV Verzekeringen Trofee werd volledig gelijkgesteld aan dat van de mannen. Ook in de Wereldbeker-manches krijgt de top 4 bij de vrouwen evenveel prijzengeld als de top 4 bij de mannen. Sporza belde met Ellen Van Loy, die verheugd is met het nieuws. 

   

  "Dit is een positief verhaal", opent Van Loy. "Ik kan er alleen maar blij om zijn. Iedereen zou blij zijn als hun werkgever zou zeggen dat hij of zij 3 tot 4 keer meer kan verdienen op hetzelfde werk."

   

  Van Loy (39) zit al in de de herfst van haar carrière, het nieuws mocht voor de renster van Telenet-Baloise wel iets vroeger komen. "Misschien wel, maar ik ben blij dat ik mee heb kunnen werken aan dit verhaal. Dat ik er niet meteen de grootste vruchten van kan plukken, zegt veel over de tegenstand en de spankracht van de wedstrijden. Ik denk dat het hoog tijd was."

   

  "We komen al jarenlang in beeld en bieden de kijkers aantrekkelijke wedstrijden. Dan is het ook fijn dat de organisatoren ons daarvoor willen belonen in de vorm van deze omschakeling. Maar we hebben er zelf mee voor gezorgd. Hoe klein ze soms ook waren, we hebben altijd respect gehad voor alle organisatoren. Dat moeten we blijven doen nu."

  Ellen Van Loy

  Ellen Van Loy.

  "Startgeld is hét grote verschil met de mannen"

  Het grote verschil blijft nog steeds de startgelden. Is het verschil tussen de startgelden en het prijzengeld bij de vrouwen ook zo enorm? "Ik denk dat we het eerder moeten vergelijken met de mannen, wat we misschien niet mogen doen. Maar dat is hét grote verschil."

   

  "Het prijzengeld bij mannen en vrouwen is nu wel gelijk in verschillende wedstrijden, wat leuk is. Maar wat ik krijg als startgeld is niet "wauw". Ik ben er wel best blij mee, want gezien de omstandigheden hebben de organisatoren me er nog wel graag bij. Maar ik denk dat je het wel moet durven vergelijken met de mannen. Iemand van mijn niveau bij de mannen komt nog wel heel wat hoger uit."

   

  Net als bij de mannen rijden er ook bij de vrouwen enkele rensters op een hoger niveau. Is het verschil met, bijvoorbeeld, een Sanne Cant ook zo groot? "Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar ik denk het wel", zegt Van Loy. "Dat is ook logisch gezien haar palmares. Ik kan er vrede mee nemen dat het zo is. Ik doe het deels als prof, deels als bijberoep. Dus het is logisch dat zij meer krijgt."

  Het prijzengeld bij mannen en vrouwen is nu wel gelijk in verschillende wedstrijden, wat leuk is. Maar wat ik krijg als startgeld is niet "wauw".

  Ellen Van Loy

  "Het zou niet slecht zijn om startgelden af te schaffen"

  In veel sporten zijn startgelden verleden tijd. Kan het in het veldrijden ook in die richting evolueren? "Ik had jarenlang geen weet van het bestaan ervan. Mijn crosscarrière is anders verlopen dan de anderen. Het begon als een hobby en toen kwam ik te weten dat ik er iets mee kon verdienen."

   

  "Ik spreek misschien tegen mijn eigen winkel, maar het kan eventueel niet slecht zijn om het startgeld te verminderen of af te schaffen en om te zetten in het prijzengeld. Zo kunnen veel meer meisjes bereikt worden die het met veel minder geld moeten doen. Als ook zij financieel beloond worden, bereiken we ze misschien wel."

   

  "Als er een deel van de startgelden naar het prijzengeld zou vloeien, denk ik dat nog steeds de betere rensters in beeld zullen komen, waar organisatoren ook blij mee zullen zijn. Zo vermijd je ook dat meisjes in laatste instantie afzeggen zodat het geld niet naar een ander kamp zou kunnen vloeien."

   

  "Maar het lijkt er wel op dat we op de goede weg zijn. We hebben stappen gezet, ervoor gevochten. De kloof is kleiner, maar er is nog wel een kloof", besluit Van Loy.

  Van Loy: "Ik denk wel dat het startgeld van Cant heel wat hoger ligt dan het mijne"