Ihattaren is revelatie van Eredivisie: "Soms denk je bij hem even aan Messi"

  Johan Derksen noemde hem onlangs het grootste talent van Nederland. Pierre van Hooijdonk sprak over "niveau Clarence Seedorf". Mohamed Ihattaren is dé voetbalrevelatie in Nederland, maar zelf staat zijn hoofd momenteel alles behalve naar het spelletje. Een voorstelling.

  Bij Club Brugge was niemand zich afgelopen winterstage in januari wellicht bewust dat ze getuige waren van het debuut van een supertalent. Logisch, Mohamed Ihattaren viel tijdens de oefenmatch tegen Club in Qatar in aan de rust voor PSV. Een kwartier later verliet hij het veld al.

   

  Sinds het begin van het huidige seizoen heeft Ihattaren nochtans niet veel tijd nodig gehad om heel Nederland te overtuigen. Na zijn officieuze debuut tegen Club in januari maakte hij zijn competitiedebuut diezelfde maand tegen FC Groningen. Leeftijd op dat moment: 16 jaar. Sinds dit seizoen is hij vaste basisspeler voor Mark van Bommel bij PSV.

   

  "Hij ontwikkelt zich bijzonder snel", is ook NOS-voetbalcommentator Jeroen Grueter vol lof. "Op zijn positie is hij het grootste talent van Nederland. Ik wil hem geen groter talent dan Frenkie de Jong noemen, maar zoals hij is er geen andere speler in Nederland."

   

  "Het is heel gevaarlijk wat ik nu ga zeggen, maar ik zie hem soms dingen doen en dan denk ik even aan Messi. Ihattaren is ongelooflijk technisch, kan een tegenstander uitspelen, een ploeggenoot voor doel zetten met een ragfijne doorsteekpass of goed positie kiezen om zelf te scoren. Hij is ook niet bang om het spel naar zich toe te trekken en dat voor zijn leeftijd. Hij is gewoon heel erg compleet als voetballer."

  Ik wil hem geen groter talent dan Frenkie de Jong noemen, maar zoals hij is er geen andere speler in Nederland."

  Vader verloren afgelopen zondag

  Mohamed Ihattaren is de eerste speler van PSV die eerder debuteerde voor het eerste elftal dan voor Jong PSV.  Ondertussen is hij 17 jaar. Ondanks zijn piepjonge leeftijd heeft hij niet alleen gouden voeten, maar ook al een opmerkelijk levensverhaal.

   

  "Hij groeide op in Kanaleneiland, een achtergestelde buurt van Utrecht", vertelt Jeroen Grueter. "Zijn broers waren getalenteerde voetballers, maar hebben het nooit gemaakt. Ze zagen dat hun kleine broer nog getalenteerder was en hebben zich over hem ontfermd."

   

  "PSV pikte hem snel op. Hij is samen met zijn halve familie naar Eindhoven verhuisd om te worden opgeleid tot de geweldige voetballer die hij nu is."

   

  Maar het voetbalsucces van Mohamed staat momenteel helemaal in de schaduw bij de familie Ihattaren. Afgelopen zondag overleed de vader van de voetballer na een ziekte. Mohamed kwam afgelopen speeldag daarom niet in actie tegen Venlo. Zijn ploegmaats staken hem na de match een hart onder de riem (zie tweet).

  Nederland of Marokko?

  De ziekte van zijn vader zette ook de discussie rond de nationale ploeg in de koelkast. In Nederland vinden niet weinig mensen dat bondscoach Koeman meer zijn best moet doen om de 17-jarige aanvallende middenvelder te pamperen. Iets wat de Marokkaanse bond wel nadrukkelijk doet.


  "Nu zijn er belangrijkere dingen voor die jongen. Pas ergens volgend jaar zullen we meer weten. Hij heeft nog niet veel over die keuze gezegd. Alleen dat hij er goed over wil nadenken. De laatste jaren zijn natuurlijk al veel spelers met Marokkaanse roots gezwicht om voor Marokko te spelen."


  "Als je mijn persoonlijke mening vraagt, vind ik het zelfs dubbel jammer omdat ik denk dat zo'n jongen een voorbeeldfunctie kan vervullen."

   

  Als Ihattaren voor Oranje kiest, wordt het middenveld van Nederland steeds indrukwekkender. Daar zou hij samen met De Jong en Van de Beek een piepjong, maar bijzonder getalenteerd blok kunnen vormen. "In principe is Wijnaldum dan de man die zal moeten vechten met Ihattaren voor een plaats op de tien."

  Derksen: "Ihattaren is het grootste talent van Nederland"

  Video: Ihattaren toonde zijn kunnen onder meer in de topper tegen Ajax