"Pochettino verloor zijn kleedkamer bij de Champions League-finale"

  "Ik denk niet dat Pochettino dit nog kan oplossen", zegt Filip Joos.

  "Ik denk niet dat Pochettino dit nog kan oplossen", zegt Filip Joos.

  Tottenham en Manchester United zijn tot nog toe de twee teleurstellingen na 8 speeldagen in de Premier League. Voetbalcommentator Filip Joos vreest vooral voor United. "Ze zijn het noorden kwijt", klinkt het.

  Het contrast tussen het huidige Tottenham en dat van vorig seizoen is groot. "Alles is terug te voeren op het feit dat Pochettino Harry Kane opstelde in de finale van de Champions League", vindt Filip Joos. "Kane had 2,5 maand niet gespeeld, terwijl Lucas Moura - die 3x gescoord had op Ajax - op de bank moest zitten. Op dat moment ben je je kleedkamer kwijt."

   

  "Volgens mij was dat de kiem, ook al waren er al wel wat problemen en zijn ze er wat doorgesukkeld tot in de finale. De ploeg wordt wat ouder en heeft lang op de toppen van haar tenen gelopen. Dan zorgt zo'n verloren Champions League-finale voor een knauw in het zelfvertrouwen en de goesting."

   

  In de zomer stuurde Christian Eriksen ook aan op een transfer, die hij uiteindelijk niet kreeg. "Maar ik geloof in de eeuwige goedheid van Eriksen. Ik denk niet dat hij ooit een splijtzwam zal zijn in een kleedkamer. Of Pochettino dit nog kan oplossen? Dat verwacht ik niet, al kunnen ze zich wel nog herpakken."

  Teleurstelling bij Jan Vertonghen na de 3-0 op Brighton.

  Teleurstelling bij Jan Vertonghen na de 3-0 op Brighton.

  "Manchester United is het noorden kwijt"

  Nog minder goed vergaat het Manchester United. "Er zit betonrot in die club, dat voel je zelfs als je daar komt. En ik heb geen idee hoe je dat oplost", vertelt Filip Joos. "Het zal jaren duren om die ploeg weer op de rails te krijgen."

   

  "Voor de interlandbreak verloren ze bij Newcastle, daar moet je toch echt wel je best voor doen. Dat was echt tekenend. Niemand is nog bang voor Manchester United. Bij Arsenal zie je ten minste progressie, die ploeg heeft een identiteit."

   

  "Manchester United heeft te veel jonge jongens. Rashford is goed, maar die moet dan al het gewicht dragen. Pogba is de beste middenvelder, maar die wil weg. Matic zetten ze dan weer op de bank, terwijl je toch niet mag onderschatten welk werk die allemaal opknapte bij Chelsea."

   

  "United is het noorden kwijt en dat zal ook Ole Gunnar Solskjær niet terugvinden. Al zie ik niemand die het met deze kern veel beter zou doen."

  Na de interlandbreak trekt de Premier League zich zaterdag weer op gang met de negende speeldag. Tottenham gaat dan tegen Watford op zoek naar eerherstel, Manchester United ontvangt zondag de nog ongeslagen leider Liverpool.