• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Tweet over Hongkong escaleert: Chinese tv schrapt 2 NBA-duels

  " "

  De NBA is hot in China, in Peking is er een heuse winkel. Maar nu zit er een haar in de boter.

  Het zit er bovenarms op tussen China en de NBA. Een tweet van de topman van de Houston Rockets vorige week ligt aan de basis: Daryl Morey steunde daarin de demonstraties in Hongkong tegen de Chinese overheid. Het communistische China was not amused en de zaak escaleerde: de Chinese staatstelevisie zal 2 geplande NBA-preseason-wedstrijden niet uitzenden.

  Na Moreys tweet, die ondertussen verwijderd werd, reageerden al enkele Chinese bedrijven als door een wesp gestoken. Een grote merchandisehandelaar en een nieuwssite zegden hun partnership met de Rockets op.


  NBA-topman Adam Silver liet in een interview met het Japanse persbureau Kyodo News verstaan dat hij achter het recht op vrije meningsuiting van Morey stond. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij de Chinese tv (CCTV): "We zijn heel ontevreden en keuren de claim van Adam Silver af", stelt CCTV in een statement. "We geloven dat opmerkingen die de nationale soevereiniteit en sociale stabiliteit tarten, niet onder vrije meningsuiting vallen."

   

  Als gevolg zal de CCTV twee in het land geprogrammeerde voorwedstrijden van het NBA-seizoen niet uitzenden. De Brooklyn Nets en de Los Angeles Lakers bestrijden elkaar in Shenzhen en in Shanghai, maar die partijen komen dus niet meer op de Chinese tv.

   

  En daar hoeft het niet bij te blijven. De Chinese staatsomroep bekijkt zijn totale samenwerking met de NBA. De Chinese smartphonefabrikant Vivo, een belangrijke sponsor van de 2 NBA-duels, stopt alvast zijn afspraken met de NBA.

  "NBA gaat niet reguleren wat spelers en teameigenaars mogen zeggen"

  Adam Silver, die in Japan vertoeft waar de Rockets hun seizoen voorbereiden, reageerde op een persconferentie in Tokio. Hij haalt aan dat de NBA niet gaat bepalen wat spelers, werknemers en teameigenaars mogen zeggen.

   

  "Het is onvermijdelijk dat mensen over heel de wereld - met inbegrip van de Verenigde Staten en China - verschillende visies hebben op verschillende zaken. Het is niet de rol van de NBA om over die verschillen te oordelen."

   

  "Wij zullen ons niet verontschuldigen voor het feit dat Daryl gebruik heeft gemaakt van zijn vrijheid van spreken", gaf Silver nog mee. Hij zal de zaak later deze week bespreken in Shanghai. Hij hoopt dat de Chinese fans het standpunt van de basketballiga zouden begrijpen.

  Man die alles in gang zette, post sussende tweets

  De tweet die de rel veroorzaakte, bestaat niet meer. Maar Daryl Morey tweette gisteren nog 2 keer in een poging om de situatie te ontzenuwen. Hij houdt voor dat hij op persoonlijke titel tweette. "Ik wilde niemand kwetsen. Ik drukte 1 gedachte uit, gebaseerd op 1 interpretatie van 1 complexe gebeurtenis. Sindsdien kreeg ik al heel wat andere perspectieven te horen."

   

  "Ik heb altijd de belangrijke steun van onze Chinese fans en sponsors weten te appreciëren. Ik hoop dat zij die verontwaardigd zijn, begrijpen dat dat niet mijn bedoeling was. Mijn tweets zijn persoonlijk en vertegenwoordigen noch de Rockets, noch de NBA."