• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Anderlecht verdedigt zich, uitspraak 15/10: "Kompany is inspirator, geen trainer"

  Simon Davies en Vincent Kompany.

  Simon Davies en Vincent Kompany.

  Anderlecht is zich vanochtend voor de Licentiecommissie van de KBVB moeten komen verantwoorden voor de dubbele rol van Vincent Kompany, als speler én manager-naar-Engels-model. 

  Omdat Vincent Kompany niet over de vereiste trainersdiploma's beschikt en ogenschijnlijk twee petjes als speler en coach draagt, moest Anderlecht vanochtend op het matje komen.

   

  Algemeen manager Michael Verschueren kon niet, Vincent Kompany wilde niet komen. Daarom meldden CEO Jo Van Biesbroeck en clubadvocaat Bert Van der Auwera zich om 11 uur in het bondsgebouw.

   

  De onafhankelijke Licentiemanager Nils Van Brantegem bracht bewijsmateriaal aan waaruit moet blijken dat Kompany in de praktijk wel degelijk de rol van trainer vervult.

   

  Van Brantegem schermde met diverse beelden en foto's die duidelijk moeten maken dat Kompany niet alleen speler is, maar de taken van de coach vervult.

   

  Zo zou hij  beslissen wie speelt, zou hij de tactiek bepalen, ging hij tijdens de rust van wedstrijden de kleedkamer binnen terwijl hij niet speelde en werd video getoond van Kompany als coach tijdens een oefenwedstrijd, zittend op een frigobox. Er werden voorts artikels van de website van Anderlecht getoond waarop Kompany te zien is als trainer.

   

  De Licentiemanager zei bij Anderlecht al een paar keer aangedrongen te hebben om de diploma's van Kompany voor te leggen, zonder succes.

  " "

  Jo Van Biesbroeck en Bert Van der Auwera vertegenwoordigen Anderlecht.

  Anderlecht: "Kompany is inspirator"

  Anderlecht voerde op zijn beurt aan dat Kompany "de natuurlijke leider" is en enkel een contract als speler heeft. Simon Davies, de rechterhand van Kompany, heeft wél een contract als coach.

   

  "Vanaf dag 1 is aangegeven dat Anderlecht 1 team aan het bouwen is, rond de figuur van Kompany.  Kompany draagt het DNA van de club uit. Hij is een grote persoonlijkheid en dus is het niet onlogisch dat hij ook coacht, begeleidt en met spelers praat. Hij is een inspirator", klinkt het bij Anderlecht.

   

  Volgens Anderlecht is Kompany in zijn enthousiasme wel eens op een frigobox gaan zitten om jongeren op het veld te kunnen aansturen en inspireren, als een soort van "begeesterende leidersfiguur".

   

  Zo was Kompany voor zijn collega-spelers wel een coach, maar niet de échte coach van het team. Hij is veeleer "de begeleider en bewaker van de nieuwe visie bij paars-wit".

   

  Anderlecht acht het ook niet nodig om een diploma van Kompany voor te leggen, aangezien Kompany alleen een contract als speler heeft. Het was Simon Davies die hoofd- en veldtrainer was en bijvoorbeeld vervangingen doorvoerde tijdens de wedstrijden.

   

  "Er is wel een dubbelzinnig beeld over Kompany geschetst, maar Kompany besliste niet wie er moest spelen en leidde de trainingen niet. Simon Davies was geen "shadow-coach". Davies was de man die de voetbalvisie moet uitdragen en dat zal ook zo blijven", beweert Anderlecht.

  Simon Davies.

  "UEFA zegt dat zo iemand diploma moet hebben"

  De Licentiemanager was het niet eens met die argumentatie en haalde de bekermatch op Beerschot aan, waar "Kompany tijdens de wedstrijd bijstuurde en besliste wie gewisseld moest worden".

   

  "Met alle respect voor de persoon-Kompany, maar de UEFA zegt dat zo'n man cursussen moet volgen en een diploma moet hebben."

   

  In het ergste geval kan Anderlecht uit het profvoetbal gezet worden, maar veel waarschijnlijker is dat de club een boete krijgt. De Licentiecommissie doet volgende week dinsdag uitspraak.

   

  Intussen heeft Anderlecht de situatie trouwens opgelost door Frank Vercauteren aan te stellen als hoofdtrainer. Die beschikt wel over de nodige diploma's en wordt vandaag voorgesteld aan de pers.

  Simon Davies en Vincent Kompany.