• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Koen Naert: "Ik heb moeilijke maanden achter de rug"

  Koen Naert liep zondag de halve marathon van Brussel. Met een chrono van 1u07'18" snelde de Europese marathonkampioen als tweede over de finish. Naert is in volle voorbereiding op de marathon van Fukuoka (Jap) begin december. "Daar wil ik na een moeilijke periode weer op een deftig niveau lopen." 

  "Die tweede plaats in de halve marathon van Brussel is voor mij niet zo van belang. Als ik 100e geworden was, was het ook zo", zegt Koen Naert. 

   

  "Deze wedstrijd was een bewuste keuze in mijn schema, want op 1 december loop ik de marathon van Fukuoka, als voorbereiding op Tokio 2020. Ik wil in Fukuoka een aantal nieuwe dingen uitproberen. Het is een tussendoel."


  "Ik zit in een periode met veel stages. Voor het eerst doe ik twee hoogtestages snel na elkaar. Ik ben net terug van 3 weken in de Sierra Nevada in Spanje en vertrek straks voor 5 weken naar California. Daarna vlieg ik door naar Japan, waardoor ik 8 weken niet thuis zal zijn." 


  "Ik heb moeilijke maanden achter de rug, met achillespeeskwaaltjes en een stressreactie in mijn voet. Ik moet van heel ver terugkomen. Als ik zie waar ik nu met amper training sta, was het een beetje een risico om in Brussel mee te lopen, maar het rendeert. Als ik nu enkele weken goed kan doortrainen, zal ik in Fukuoka op een deftig niveau kunnen lopen."

  "Hoop van alle kwaaltjes verlost te zijn"

  In april liep Naert de marathon in Rotterdam in een tijd van 2u07'39". "Door die prestatie zit ik nu in een luxepositie. Ik moet dit najaar of volgend voorjaar geen snelle marathon meer lopen en kan nu veel dingen uitproberen om top te zijn in Tokio 2020."

   

  "Waar ik in Tokio op mik? Goud (lacht). Of dat realistisch is, is een ander paar mouwen. Op het WK is de Brit Callum Hawkins 4e geworden,. Okay, er waren veel afzeggingen op het WK, maar het is wel mogelijk om als blanke atleet iets uit te steken. Ik zal er in elk  geval alles aan doen."

   

  "Na al de problemen die ik gehad heb, sta ik in elk geval met de voetjes op de grond. Na die goeie periode van het Europese kampioenschap en mijn 2u07' is het niet dat ik begon te zweven, maar de problemen zijn wel een wake up-call geweest."

   

  "Ik hoop nu van alle kwaaltjes verlost te zijn en dan ben ik echt vertrokken voor een heel zware periode richting Olympische Spelen. Daar kijk ik echt naar uit. Als ik naar de periode na Fukuoka kijk, is het zaak om gezond te blijven, goed te rusten en tegelijkertijd hard te werken."

  "Ik gun het Bashir, maar ik wil wel de snelste zijn"

  Naert loopt sinds 2015 marathons. Hij heeft sinds kort het gezelschap van Bashir Abdi.

   

  Naert: "We zijn goeie vrienden. Wat Bashir in Londen gepresteerd heeft met de verbetering van het Belgische record (2u07'03"), is volledig zijn verdienste. We moeten ver teruggaan in de Belgische geschiedenis om twee lopers van dit niveau gehad te hebben."


  "We kunnen samen hoge toppen scheren, maar uiteraard loopt ieder voor zich. We gunnen elkaar het succes, maar we willen wel de beste zijn."

  "Of ik zelf aan het Belgische record denk? Eerlijk: die 2u07' kan ik niet lopen in Fukuoka. Mensen denken dat ik elke marathon 2u07' ga lopen, maar daar heb ik meer dan deze 7 weken voorbereiding voor nodig."

   

  "Wellicht is die 2u07' iets voor 2021, want volgend jaar loop ik alleen Tokio. Als je daar 2u07' loopt, ben je olympisch kampioen. Die kans is miniem. Dus kunnen we pas het jaar erna, in 2021, nog eens over dat Belgische record spreken.

  Lang interview met Koen Naert:

  Sportweekend-reportage in Brussel met Koen Naert: