Van Branteghem: "Sacoor moet op termijn de rol overnemen van Kevin Borlée"

  Sacoor opende gisteren scherp op de 4x400 meter.

  Voormalig Belgian Tornado Cédric Van Branteghem genoot met volle teugen van de WK-prestaties van de Belgische aflossingsteams. "Met Sacoor en de Borlées hebben we een dreamteam om voor een medaille te gaan in Tokio."

  Van Branteghem: "Minder stress voor 4x400 dan voor individuele 400"

  Na jaren trainingsarbeid oogstten de Belgische aflossingsmannen gisteren voor het eerst op een WK. "Die bronzen medaille was meer dan verdiend", reageert Cédric Van Branteghem, die in de beginjaren deel uitmaakte van de Belgian Tornados.

   

  "Het was heel verstandig om Sacoor als startloper op te stellen. Hij was de enige van de ploeg die op die piste individueel de baanronde had gelopen. En dat was belangrijk als startloper, want die eerste loper moet tijdens de 4x400 meter in zijn baan blijven."

   

  "Sacoor zette een fantastische tijd neer en gaf daarna de stok door aan Vanderbemden, die met zijn sprintsnelheid onmiddellijk goed positie kon kiezen. En Kevin heeft zoveel ervaring dat hij zich perfect weet te positioneren om zijn plek te verdedigen of om een concurrent in te halen. Op Europees niveau heeft hij al vaak een achterstand ingehaald om nog een medaille te winnen."

   

  Hoe moeten we collectief die glansprestatie verklaren, want de lopers hadden een moeilijk seizoen achter de rug? "De 4x400 meter is net iets anders", weet Van Branteghem. "Ik heb dat zelf ook gemerkt op het einde van mijn carrière."

   

  "Je laadt je op een andere manier op voor die wedstrijden en je vormt een team. Dan kan je wel altijd iets meer. Er is ook wat minder stress voor zo’n aflossingswedstrijd dan voor een individuele wedstrijd."

   

  "De 4x400 meter is iets minder moeilijk om in te delen dan een individuele wedstrijd. De startloper moet wel goed indelen, maar de andere lopers gaan gewoon mee in die flow en gaan zo hard ze kunnen. En dan zie je dat het altijd mogelijk is om boven jezelf uit te stijgen."

  Van Branteghem was erbij in de beginjaren van de Belgian Tornados.

  "Sacoor wordt de komende jaren de sleutelfiguur"

  Heeft Jacques Borlée de Tornados gemaakt tot wat ze nu zijn? "Voor een heel groot deel wel", vindt Van Branteghem. "Hij is de kok in de keuken. Van veel goede ingrediënten (lees: atleten) maakt hij telkens een succes."

   

  "We mogen niet vergeten dat normaal gezien 3 basislopers van het team zijn eigen zonen zijn. Jacques heeft een belangrijke invloed op zijn zonen en een heel goede familiale band. Kevin gedraagt zich dan weer als een echte kapitein, hij neemt de ploeg al jarenlang op sleeptouw. Die mix werkt heel goed."

   

  Maar Kevin en Jonathan zijn ondertussen 31. "Sacoor moet op termijn de rol overnemen van Kevin Borlée. Hopelijk zijn Jonathan, Kevin en Dylan Borlée volgend jaar op hun best. Met Sacoor erbij hebben we dan een dreamteam dat voor een medaille kan gaan in Tokio."

   

  "En daarna is het aan Sacoor om de aflossingsploeg om sleeptouw te nemen, met lopers zoals Dylan Borlée, Vanderbemden en Watrin. Sacoor wordt de komende jaren de sleutelfiguur."

  Sacoor deed het ook individueel uitstekend op de 400 meter.

  Over de Cheetahs: "In Tokio voor hetzelfde gaan als op WK"

  Ook de Belgian Cheetahs konden Cédric Van Branteghem bekoren. "Ze hebben me verrast. We mogen niet vergeten dat Cynthia Bolingo er niet bij was, maar ondanks haar afwezigheid geraakten de Cheetahs wel in de finale."

   

  "Het is een heel mooi project. Het zijn allemaal goede atleten, maar niemand behoort tot de wereldtop. Maar het collectief bewijst dat het kan. Iedereen presteerde op zijn beste niveau en de wissels waren heel goed."

   

  "Ze zijn geselecteerd voor Tokio en worden op het WK onverhoopt 5e. Met Bolingo daarbij mogen ze volgend jaar op de Spelen naar hetzelfde streven. Om met de Cheetahs voor een medaille te gaan, is nog wat overdreven. Maar ze moeten zeker mikken op een plek in de finale. Als je kan zeggen dat je de olympische finale gelopen hebt, dan ben je als ploeg echt top."