• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Mooi om te zien hoe de Belgische atleten elkaar steunen op sociale media"

  " "

  De Belgische meisjesploeg plaatste zich afgelopen weekend voor Tokio 2020.

  Het aantal Belgische teams dat naar de Spelen in Tokio mag, dikt snel aan. "Of we op weg zijn naar de grootste olympische delegatie sinds 1948? Dat hangt af van de kwalificaties van een viertal Belgische ploegen", zegt Olav Spahl, directeur topsport van het Belgisch Olympisch Comité (BOIC).

  In de atletiek veroverden 3 Belgische aflossingsteams afgelopen week een ticket voor Tokio 2020. Ook de Belgische gymnastes slaagden daarin. 

   

  "En het jaar is nog niet voorbij", zegt Olav Spahl, directeur topsport van het BOIC. "De hockeyvrouwen werken dit jaar nog de kwalificaties af. En begin volgend jaar zijn de volleybalvrouwen en -mannen en de basketbalvrouwen aan zet."

   

  Zijn we op weg naar de grootste Belgische olympische delegatie sinds 1948? Toen stuurde België 158 atleten naar de Spelen van Londen. “We schatten dat er tussen de 150 en 170 Belgische atleten aanwezig zullen zijn in Tokio", zegt Spahl. "Dat is ongeveer hetzelfde aantal als in 1948. Maar dat hangt dus af van de kwalificaties van die 4 Belgische ploegen."

  Het gemengde aflossingsteam stak op het WK atletiek een olympisch ticket op zak.

  Het gemengde aflossingsteam stak op het WK atletiek een olympisch ticket op zak.

  Spahl: "Evenepoel is een sterk atleet en nog sterker mens"

  Van alle Belgische prestaties dit jaar steekt er voor Spahl eentje bovenuit. "De Europese titel van Remco Evenepoel in het tijdrijden. Vooral ook door de manier waarop hij respect toonde voor de overleden Bjorg Lambrecht. Dat bewijst dat hij een sterk atleet is en een nog sterker mens."

   

  In het zwemmen en judo lijken de Belgische prestaties wat minder. "Die resultaten zijn niet zo slecht als we denken", zegt Spahl. "Er zijn al 3 zwemmers geplaatst voor de Spelen: Fanny Lecluyse, Louis Croenen en Pieter Timmers. En ook in het judo hebben we minstens 4 goede atleten: Matthias Casse, Jorre Verstraeten (die brons haalde op het EK), Toma Nikiforov (die geblesseerd is) en Charline Van Snick."

   

  "Ik vind het ook belangrijk om te zien hoe de Belgische atleten elkaar onderling steunen. Ze feliciteren en motiveren elkaar op sociale media bij verschillende wedstrijden. Judoka’s moedigen lopers aan, zwemmers steunen taekwondoka’s. Dat vind ik heel mooi", besluit Spahl.