VIDEO: "Spektakel verzekerd" op OS-parcours, Schurter en Neff winnen testevent

  " "

  Nino Schurter klopt de Fransman Victor Koretzky.

  Een maand na het einde van het wereldbekerseizoen hebben de mountainbikers hun testevent gereden voor de Spelen van 2020 in Tokio. Zwitserland won 2 keer met Nino Schurter bij de mannen en Jolanda Neff bij de vrouwen. Mathieu van der Poel heeft van Tokio 2020 op z'n mountainbike een hoofddoel gemaakt, maar de Nederlander zegde af voor de test.

  Wereldkampioen en wereldbekerwinnaar Schurter maakte - in afwezigheid van Van der Poel, die na zijn inzinking op het slopende WK in Yorkshire koos om de verre verplaatsing niet te maken - zijn favorietenrol waar. 

   

  Al moest de olympische kampioen van Rio op het zware en technische parcours  lang de Fransman Victor Koretzky naast zich dulden, met wie hij in de slotmeters toch afrekende. De Italiaan Luca Braidot mocht als derde mee op het podium. Jens Schuermans eindigde op de 16e plaats,

   

  Bij de vrouwen viel wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot al snel uit. Ze kwam na 10 minuten ten val door een andere rijdster en moest opgeven met een gebroken neus. De zege ging ook hier naar Zwitserland, met Jolanda Neff. Die werd op het podium geflankeerd door haar landgenote Sina Frei (2e) en de Nederlandse Anne Terpstra (3e). Githa Michiels finishte als 25e. (lees meer over het parcours onder de foto's)

  Victor Koretzky, Nino Schurter en Luca Braidot.

  Sina Frei, Jolanda Neff en Anne Terpstra.

  Meirhaeghe: "Elke seconde 100% focus nodig op erg technische parcours"

  De mountainbikesite ligt volgend jaar in Izu, 150 km onder Tokio, met Mount Fuji op de achtergrond. Het parcours van 4 km lang is veeleisend en bevat verschillende (steile) hellingen en single track-afdalingen.

   

  Filip Meirhaeghe, de Belgische MTB-coach, was met Schuermans en Michiels in Japan. Hoe schat hij het parcours in? "Het is heel technisch, met korte, steile beklimmingen. Je moet elke seconde van de wedstrijd 100 procent geconcentreerd zijn. Het was onze bedoeling om de omloop te leren kennen. Die missie is geslaagd."

   

  Ook Schurter kan het olympische rondje smaken: "Ik houd van het uitdagende parcours. Het past heel goed bij mijn rijstijl. Alles is hier mogelijk. Hier winnen is een perfect einde van mijn seizoen en al een grote motivatie voor de Spelen."

  Voor België zal Jens Schuermans wellicht van de partij zijn op 27 juli 2020. "Het wordt sowieso een spectaculaire olympische race", liet onze landgenoot noteren.

  Bekijk een deel van het parcours met Schurter: