Jacques Borlée: "In Tokio moeten we de kers op de taart zetten"

  Jacques Borlée: "Dit geeft een enorm gelukzalig gevoel."

  De Belgian Tornados zijn gisteren met een bronzen WK-medaille aan de haal gegaan. Maar coach Jacques Borlée is niet 100% tevreden. "Voor de finale dacht ik dat we Jamaica konden verslaan", zegt de architect van het Belgische succes.

  Jacques Borlée: "Beter dan Europese titel"

  Na vier 4e plaatsen en een 5e plaats was het gisteren op de 4x400 meter bingo voor de Belgian Tornados. Voor het eerst veroverde de Belgische aflossingsploeg eremetaal op het WK atletiek.

   

  "Dit geeft een enorm gelukzalig gevoel", reageerde coach Jacques Borlée. "Die medaille is de verwezenlijking van 12 jaar. Ik schat deze prestatie hoger in dan een Europese titel, want op het WK stonden we tegenover ongelooflijk sterke ploegen."

   

  "Dit is de medaille van de volharding. Alle Tornados hebben in de 44 seconden gelopen en zo vestigen we onze op een na beste chrono, op 26 honderdste seconde van het Belgische record."

   

  "Vanavond is er plaats voor vreugde, want dit is de realisatie van een hele ploeg, met ook de trainers en kinesisten. Ook hen wil ik bedanken."

   

  Toch was de ambitieuze Jacques Borlée niet 100 procent tevreden. "De 3e plaats is ongelooflijk. Maar eerlijk gezegd dacht ik voor de race dat we konden meegaan met Jamaica en dat we 2e konden eindigen. Ik wil altijd omhoog kijken."

  Herbekijk de bronzen race van de Belgian Tornados:

  "Individueel progressie maken richting Tokio 2020"

  En Jacques Borlée kijkt ook vooruit, naar de Olympische Spelen. "Als we in Tokio willen meedoen met de wereldtop, moeten de atleten individueel nog progressie maken. Hopelijk kunnen we daar de kers op de taart zetten."

   

  In Tokio zullen de Tornados hopelijk wel kunnen rekenen op Jonathan Borlée, die er in Doha niet bij was door blessureleed.

   

  Vader Borlée: "Ik ben in gedachten bij Jonathan. Hij is al 11 jaar betrokken bij dit project. Dit moet hard zijn voor hem, maar hij zal sterker terugkeren. Jonathan is klaar om ongelooflijke uitdagingen aan te gaan in 2020."

   

  Maar Jacques Borlée wil in Tokio niet alleen schitteren met de Belgian Tornados. “Er zijn nog meer uitdagingen op de Spelen. De gemengde aflossing is bijvoorbeeld ook heel interessant en dan zijn er ook nog de individuele prestaties op de 400 meter."

   

  "Het zal een groot evenement worden voor de Belgische sport. Atletiek is een wereldsport waarin je ongelooflijk veel concurrentie hebt. Als je dan kan schitteren op de Spelen, is dat absoluut geweldig."

  Jacques Borlée schreeuwt het uit in de tribune na brons voor de Tornados: