Van Meensel: "Olympisch ticket voor turnsters is ontzettend belangrijk"

  Turners

  Vreugde in het Belgische kamp: we zien hen volgend jaar terug in Tokio.

  De Belgische turnsters hebben zich op het WK in de teamcompetitie geplaatst voor de Olympische Spelen van Tokio. "Daar moeten ze nu op voortbouwen", zegt Sporza-journaliste Inge Van Meensel, die het WK in Stuttgart ter plaatse volgt.

  Nina Derwael en co moesten vrijdag al aan de bak in de kwalificaties en sindsdien was het bang afwachten of hun prestatie voldoende zou zijn voor een olympisch ticket. Zaterdagavond kwam het verlossende antwoord: ja. "Ze hebben het hele hotel bij elkaar geschreeuwd toen ze zagen dat ze één honderdste van een punt boven Japan bleven", weet Inge Van Meensel.

   

  "Hoe belangrijk dit olympische ticket is? Ontzettend belangrijk! Ze waren erbij in Rio en hebben iets opgebouwd waar al jarenlang heel hard voor gewerkt is. Dat wordt dan beloond met een olympische selectie en dan kun je weer voortbouwen."

   

  "Als dit team niet naar Tokio mocht gaan, zou dat een achteruitgang van jaren geweest zijn. Want waarvoor moeten die jongere meisjes dan nog trainen? En zou de huidige generatie nog voortdoen? Nu hebben ze een doel. De Olympische Spelen zijn o zo belangrijk voor gymnastiek en dat België daarbij is, is nog belangrijker."

  Deze meisjes hebben het potentieel om de top 8 te halen op grote kampioenschappen, al is er nog wel wat werk aan de winkel.

  Inge Van Meensel

  "De les van dit WK is dat het allemaal zeer dicht bij elkaar ligt. Deze meisjes hebben het potentieel om top 8 te halen op grote kampioenschappen. Er is nog wel wat werk aan de winkel, zeker de sprong is een pijnpunt, maar ze moeten echt voor een topachtplaats gaan."

   

  "Je voelt dat de motivatie ontzettend groot is om dat te doen. Ze weten zelf ook heel goed wat er nog beter moet. Er heerst geen euforie, want het begint nog maar pas nu. Ze moeten nu aan de slag."