Devos wint GP van Barcelona opnieuw, maar rijdt landenfinale niet

  " "

  Pieter Devos op Jade van de Bisschop in de GP van Barcelona.

  In de marge van de Nations Cup in Barcelona heeft Pieter Devos de Grote Prijs gewonnen. In 2017 was de Europese teamkampioen ook de beste in de GP van Barcelona, vorig jaar was hij tweede.

  Devos mocht in een barrage met 10 combinaties als voorlaatste starten op Jade van de Bisschop. Op dat moment stond de Italiaan Emilio Bicocchi (op Evita SG Z) op kop met een foutloos parcours en een rondetijd van 52"33. Devos maakte ook geen fouten én was een fractie sneller: 52"18. De Franse slotrijder Kevin Staut kon dat niet meer verbeteren.

   

  "Barcelona brengt mij altijd in de juiste stemming voor grootse prestaties", reageerde Devos na zijn ereronde. "Dat ik hier 2 keer de Grote Prijs win in 3 jaar en tussendoor nog eens 2e eindig, is voor mij dan ook niet echt een verrassing."

   

  "Twee jaar geleden won ik hier met Claire Z en dat was voor haar het begin van heel wat topprestaties. Ik heb het gevoel dat dit voor Jade een gelijkaardig verhaal gaat worden. Nochtans reed zij een gespannen basisronde, omdat zij opgeschrikt was door de felle verlichting."

   

  "Maar in de barrage was zij zo rustig dat ik niet meer kon verliezen. Ik ben zo trots op haar. Zij kwam bij mij toen ze net zadelmak was en ik heb haar helemaal klaargestoomd voor de wereldtop. Zij heeft een geweldige winnaarsmentaliteit en is altijd bereid alles te geven voor mij."

  Devos doet niet mee aan Nations Cup-finale

  Devos zal morgen wel niet meedoen met de Belgische ploeg in de finale van de Nations Cup. Zoals afgesproken staat hij zijn plaats af aan Niels Bruynseels. "Dit is een faire beslissing", legt Devos uit. "Niels verdient dezelfde kansen als ik. Ik houd van duidelijke afspraken en wil die graag respecteren."

   

  "Ook al reed Jade donderdag een veelbelovende ronde." België won die eerste ronde van de Nations Cup-finale en kan voor de 3e keer de prestigieuze landencompetitie op zak steken. In 2015 en in 2018 waren ze het beste land.

   

  België, dat 1,5 maand geleden in Rotterdam het EK won, strijdt morgen vanaf 15u tegen Frankrijk, Zweden, Colombia, Ierland, Duitsland, Zwitserland en Italië om de eindzege. Alle 8 beginnen ze weer op nul.