Belgische gymnastes slepen olympisch teamticket in de wacht

  Met 161,238 punten zijn de Belgische turnsters zeker van een ticket voor Tokio.

  De prestatie van de Belgische turnsters in de teamcompetitie op het WK volstaat dan toch voor een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio. Nina Derwael en co. eindigen binnen de top 12 in het teamklassement.

  De Belgische coaches hadden het meticuleus uitgerekend: 162 punten zouden volstaan in de teamcompetitie op het WK om in de top 12 te eindigen en het bijhorende olympische ticket mee te graaien. Met goeie oefeningen aan de grond, de balk én de brug met ongelijke leggers leek dat ook haalbaar.

   

  Maar op het laatste toestel, de verraderlijke balk, ging het toch fout. Stress en zenuwen veroorzaakten foutjes, ook bij speerpunt Nina Derwael. Zo behaalden de Belgische turnsters 161,238 punten en werd het bang afwachten of dat voldoende zou zijn voor top 12.

   

  De olympische kansen stegen gevoelig toen topland Japan verrassend achter België eindigde: met amper één honderdste van een punt. Toen ook Hongarije en Zwitserland de mist in gingen, mochten de Belgische gymnastes juichen. België eindigde uiteindelijk op de tiende plek.

   

  Op de Olympische Spelen in Rio 2016 waren de Belgische turnsters al vertegenwoordigd, goed voor een twaalfde plek. Het vijfkoppige team mag nu vier afgevaardigden naar Tokio sturen: voor Nina Derwael en Senna Deriks zou het hun tweede olympische ervaring worden, Maellyse Brassart, Margaux Daveloose en Jade Vansteenkiste mogen dromen van een debuut.

  Drie WK-finales voor Nina Derwael

  Nina Derwael is nog lang niet uitgeturnd op het WK: ze mag nog aan drie finales meedoen. Op de brug met ongelijke leggers is Derwael een zekerheid, al had ze in functie van het olympische teamticket haar oefening met hogere startwaarde nog even in de koelkast gestoken.

   

  Ook met haar grondoefening mag Derwael het in de finale opnemen tegen Simone Biles, die in Stuttgart nog eens uitpakte met haar "triple double". Allround mag Derwael met de zevende score naar de finale. 

   

  • 10 oktober om 16 uur: allroundfinale
  • 12 oktober om 16 uur: toestelfinale damesbrug
  • 13 oktober om 13 uur: grondfinale

  Turnsters: "Hotel bij elkaar geschreeuwd"

  • Nina Derwael: "Het is echt een enorme opluchting. Het moment waarop je ziet dat we genoeg punten hebben, is enorm leuk. Het is zo leuk om de Spelen te beleven met een team."
  • Senna Deriks: "We waren het samen aan het volgen op onze hotelkamer. Toen we de score van Japan zagen, begonnen we te roepen. Ik denk dat de hele gang op het hotel heeft kunnen meegenieten. Het is alle inspanningen waard geweest."
  • Jade Vansteenkiste: "Toen Nina en Senna in 2016 naar Rio mochten, hebben we de voorbereiding een beetje meegemaakt. We wilden zo graag naar Tokio gaan en voelen ons ook één vast team. Een feestje? We zullen dit wel goed vieren."

  Belgische gymnastes: "Het is echt een enorme opluchting"

  Heuls en Kieffer: "Dit opent mooie perspectieven"

  VIDEO: Belgische gymnastes door het dolle heen met olympisch ticket