Thiam over elleboog: "Geen probleem van techniek, wel van uitvoering"

  Een dag na de ontknoping van de zevenkamp heeft Nafi Thiam haar zilveren medaille ontvangen. De frustraties om haar elleboog zinderden nog na. "Maar we mogen daar niet op blindstaren, want ik heb toch ook een mooie zilveren medaille om mijn nek hangen."

  Thiam: "Smaak van zilver is smaak van alle opofferingen"

  "Dit was het moeilijkste jaar uit mijn carrière", stelt Nafi Thiam. "Vooral dan door al die fysieke problemen. Ik ben begonnen en geëindigd met een blessure. Maar ik heb toch nog het maximale gedaan om mijn titel te verdedigen. Dat is ook de smaak die overblijft: die van alle opofferingen. Ik ben dus zeer trots."

   

  Toch baren de aanhoudende problemen met haar elleboog veel atletiekvolgers zorgen. "Ik kan er zelf niet veel over zeggen, want er hebben nog geen dokters naar gekeken. Ik weet dus ook nog niet hoe lang ik zal moeten rusten."

   

  Volgens voormalig meerkamper Frédéric Xhonneux zou Thiam haar werptechniek moeten aanpassen om blessures te vermijden. "Het is niet zozeer een probleem van techniek, maar wel van uitvoering. Als je maar 30 of 40 meter werpt, is er geen probleem. Maar het is wel problematisch als je techniek niet perfect is en je probeert met kracht te werpen - en ik heb een goeie arm voor speerwerpen - om 60 meter te halen."

   

  "Toch mag ik mij niet blindstaren op die elleboog, terwijl ik toch een mooie zilveren medaille heb. Alleen zat de eerste plaats er niet in."

  "Motiverend om een sterke concurrente te hebben"

  Aan Katarina Johnson-Thompson lijkt Nafi Thiam de komende jaren wel een vette kluif te hebben. "Het is motiverend om een sterke concurrente te hebben. Het wordt interessant in Tokio als iedereen in topvorm aan de start komt."

   

  "Haar kracht ligt in de loopwedstrijden, terwijl dat mijn zwakte is. In de werpnummers is het dan weer omgekeerd. De perfecte atlete bestaat niet."

  Coach: "Je werpt je speer niet ver als je techniek niet goed is"

  Roger Lespagnard, de trainer van Nafi Thiam, maakt zich sterk dat de elleboogblessure een probleem van tijdelijke aard is. "Het letsel is minder erg dan een tenniselleboog, toch een typische elleboogblessure. Ze zal hiervan herstellen."

   

  Ook Lespagnard is niet van oordeel dat Thiam haar techniek moet aanpassen. "Je kunt een speer niet ver werpen als je techniek niet goed is. Als je de techniek perfect uitvoert, blesseer je je niet."

   

  "Nafi heeft alleen weinig tijd om aan haar techniek bij het speerwerpen te werken. Als ze een specialiste zou zijn, zou ze makkelijk 65 meter halen. Maar als we straks tijd hebben om eraan te werken, dan werpt ze de speer 60 à 61 meter (haar record is 59,32m)."