Nafi Thiam: "Mijn niveau was niet genoeg voor goud, maar ik kan mezelf niets verwijten"

  Katarina Johnson-Thompson en Nafi Thiam na de zevenkamp.

  Katarina Johnson-Thompson en Nafi Thiam na de zevenkamp.

  Nafi Thiam is op het WK atletiek op Katarina Johnson-Thompson gebotst. Onze landgenote moest tevreden zijn met zilver in de zevenkamp. "Ik kan mezelf niets verwijten en ik heb geen spijt."

  Voor het eerst sinds 2015 proefde Nafi Thiam opnieuw van de nederlaag in een zevenkamp. Onze landgenote was groots in de nederlaag, al kon ze haar tranen maar net bedwingen. "Katarina Johnson-Thompson heeft de zevenkamp van haar leven neergezet", reageerde Thiam. "Met 6.981 punten benadert ze mijn persoonlijk record tot op 30 punten. Ze verdient de titel."

   

  "Ik heb een goed niveau gehaald, maar het was niet voldoende voor goud. Het blijft wel een zilveren medaille op een WK waar het niveau ongelofelijk hoog was. Ik kan mezelf niets verwijten en heb geen spijt."

   

  "Ik had mijn beste eerste dag op een groot kampioenschap (4.042 punten) en daarmee was ik heel tevreden. Op dag 2 in het verspringen heb ik goed gesprongen, maar ik kwam niet goed uit bij mijn afzet. Mijn laatste sprong was 6,40 meter, maar ik verloor 30 centimeter bij de plank. Dat maakt een sprong van 6,70 meter."

   

  "Op de Olympische Spelen van Rio had ik het geluk dat ik perfect uitkwam bij mijn afzet, maar vandaag had ik dat geluk niet. Zo zit de zevenkamp in elkaar. Je kunt niet altijd op je best presteren. Ik heb alles gegeven en ik heb er het maximale uitgehaald."

  Johnson-Thompson heeft de zevenkamp van haar leven neergezet. Ik kan mezelf niets verwijten.

  "Ik ben trots dat ik tot het einde heb doorgezet"

  Thiam moest in het speerwerpen en op de 800 meter nog heel diep gaan om de zilveren medaille veilig te stellen. "Na het verspringen wist ik dat ik Katarina niet meer zou inhalen en dat het voor het goud afgelopen was. Maar ik heb niet opgegeven en ben alles blijven geven, je wist maar nooit."

   

  Haar elleboogblessure speelde op het einde weer op. "Bij mijn eerste worp in het speerwerpen heb ik niets gevoeld. Maar bij mijn tweede poging gebeurde net hetzelfde als in Talence. Ik kon mijn elleboog niet meer plooien door de hevige pijn. Toen wist ik dat er niet meer inzat dan zilver."

   

  Met een blessure in de winter én in de zomer was het geen vlekkeloos seizoen voor Thiam. "Ik ben trots dat ik tot het einde van het seizoen én het kampioenschap heb doorgezet. Ik heb het hele jaar moeten knokken. Deze zevenkamp is naar het beeld van mijn seizoen: heel moeilijk op fysiek vlak. Het doet echt pijn om dit weer mee te maken."

   

  Wat moet er nu gebeuren om haar elleboog in orde te krijgen? "Het is moeilijk om daar nu een antwoord op te geven. Het heeft tijd nodig om te genezen. Ik ga eerst uitrusten en daarna zien we wel wat de beste aanpak is."

  Thiam kan tranen net bedwingen: "Het doet pijn"

  De strijd om de wereldtitel in de zevenkamp
     Nafi Thiam Johnson-Thompson (GBr)
  100m horden 13"36 - 1.071 ptn 13"09 - 1.111 ptn
  hoogspringen 1,95 m - 1.171 1,95 m - 1.171
  kogelstoten 15,22 m - 876 13,86 m - 785
  200 meter 24"60 - 924 23"08 - 1.071
  verspringen 6,40 m - 975 6,77 m - 1.095
  speerwerpen 48,04 m - 822 43,93 m - 743
  800 meter 2'18"93 - 838 2'07"26 - 1.005
    6.677 ptn (2e) 6.981 ptn (1e)

  VIDEO: Verslag dag 2 zevenkamp WK atletiek 2019