"Vercauteren is geknipte man en kan Kompany realiteitszin bijbrengen"

    Een piepjonge Vincent Kompany en Frank Vercauteren in 2005 bij Anderlecht.

    Een piepjonge Vincent Kompany en Frank Vercauteren in 2005 bij Anderlecht.

    Frank Vercauteren is de man die Anderlecht uit het slop moet halen. Peter Vandenbempt ziet kansen op slagen. "Ik denk dat hij op dit moment de goeie man is voor Anderlecht", klinkt het.

    Frank Vercauteren had gewoon een job als adviseur bij OH Leuven. Daar was hij in een project gestapt en had hij zijn contract voor een paar jaar verlengd. Ik had dus helemaal niet verwacht dat Vercauteren naar Anderlecht zou trekken, ook al is hij met dit plotse vertrek niet aan zijn proefstuk toe. Bij Genk nam hij al eens afscheid op de luchthaven na een Europees duel.

     

    Ik kan me ook voorstellen dat ze bij OHL en bij eigenaar Leicester hier niet heel blij mee zijn. Ze zijn daar ook aan iets begonnen. OHL staat op kop in 1B en wil graag promoveren. Vercauteren was als tandem met coach Euvrard een belangrijke pion in dat project. Ik denk dat ze daar toch even op het canvas liggen.

     

    Voor Vercauteren is dit thuiskomen, lees ik. Hij heeft natuurlijk een heel lange geschiedenis bij Anderlecht. De uitdaging zal groot genoeg zijn voor hem om er op zijn 62e nog aan te beginnen. Ik denk dat hij op dit moment wel de goeie man is voor Anderlecht.

    Frank Vercauteren en Vincent Kompany

    Frank Vercauteren en Vincent Kompany

    "Vercauteren is de geknipte man"

    De voorbije weken is duidelijk geworden dat Vincent Kompany iemand nodig heeft die hem weerwerk en weerwoord kan bieden. Dat konden zijn acolieten niet. Ook Simon Davies niet, dat was eigenlijk toch maar een soort handpop die uitvoerde wat Kompany zei.

     

    Binnen de club was er toch ook behoefte aan sportieve knowhow en blijkbaar had Kompany ook nood aan een echte coach met ervaring. Een klankbord dat weerwerk kan bieden. Wat dat betreft is Vercauteren de geknipte man.

     

    Hij kent het huis, al is dat natuurlijk helemaal veranderd. Het is niet meer hetzelfde als het huis waar hij al die jaren gewerkt heeft en waar hij destijds vertrok, toen zijn relatie met toenmalig voorzitter Vanden Stock en met de fans verzuurd was.

     

    Vercauteren en Kompany kennen mekaar natuurlijk wel. Toen Kompany debuteerde bij Anderlecht, was Vercauteren de assistent van T1 Hugo Broos. Ze kennen mekaar door en door.

    Kompany had nood aan een echte coach met ervaring. Een klankbord dat weerwerk kan bieden. Wat dat betreft is Vercauteren de geknipte man.

    Peter Vandenbempt

    "Vercauteren is een realistische trainer"

    Kompany staat voor een geromantiseerde versie van het voetbal van Guardiola: dominant en aanvallend voetbal, met heel veel balbezit. Dat is Vercauteren helemaal niet. Hij is geen defensieve trainer, maar wel altijd heel realistisch. Zo voetbalde OHL nu toch ook wel een beetje: niet altijd de bal willen hebben en toch ook wel eens een keer vanuit de reactie willen voetballen. Dat deed hij ook bij Genk, waarmee hij kampioen geworden is.

     

    Wat dat betreft staan die filosofieën toch niet helemaal in lijn, maar Vercauteren zegt dat hij zich daarin wil inpassen en dat hij Kompany toch iets meer realiteitszin wil bijbrengen.

     

    Het allereerste waar Anderlecht nu nood aan heeft, zijn resultaten. En als er iets is wat Vercauteren bij al zijn clubs gedaan heeft, dan is het resultaten halen. Ik stel voor dat Kompany zijn oor dus toch maar eens goed te luisteren legt bij Vercauteren, want met alle respect: op dit moment is Vercauteren een veel betere coach. Al denk ik dat ze elkaar wel zullen vinden.

    Het allereerste waar Anderlecht nu nood aan heeft, zijn resultaten. En als er iets is wat Vercauteren bij al zijn clubs gedaan heeft, dan is het resultaten halen.

    Peter Vandenbempt

    Kompany is verstandig en ik denk dat hij wel begrepen heeft dat het misschien toch wat te hoog gegrepen was om ineens de hele club naar zijn hand te zetten en ook alle mogelijke aspecten van het coach zijn en het managen onder de knie te krijgen. Dat was niet zo simpel en hij heeft beseft dat hij iemand nodig had met veel ervaring en een sterke persoonlijkheid.

     

    Ik neem ook aan dat hier veel lange gesprekken aan vooraf gegaan zijn en dat er goeie afspraken gemaakt zijn. Wat dat betreft kan het alleen maar beter gaan met Anderlecht.

     

    In al die jaren is Vercauteren ook altijd iemand geweest die durft te kiezen voor de jeugd, maar niet zo extreem als Kompany dat nu gedaan heeft. Hij zal de jongeren alleen maar brengen als ze er klaar voor zijn. Ook dat is lichtjes anders dan de voorbije maanden op Anderlecht. Er komt een zeer boeiende tijd aan.

    Peter Vandenbempt