"Reglementitis" in het wielrennen? "Stayeren is geen koersvervalsing"

  Nils Eekhoff profiteerde volgens de UCI te lang van de volgwagen.

  De Internationale Wielerunie (UCI) was de gebeten hond na het WK wielrennen: de sokkenmeter, de tijdrit van de beloften tijdens een zondvloed... en als klap op de vuurpijl de diskwalificatie van Nils Eekhoff, die zijn wereldtitel bij de beloften moest inleveren. "We moeten opletten voor reglementitis", waarschuwt Wouter Vandenhaute in De Tribune op Radio 1.

  De storm rond Nils Eekhoff (21) zindert nog steeds na. De jonge Nederlander ontwrichtte zijn schouder bij een zware val tijdens het WK voor beloften, kwam nog terug in het peloton en schreef uiteindelijk de wereldtitel op zijn naam. Maar de jury floot Eekhoff terug omdat hij te lang achter de volgwagen had gehangen.

   

  "Ik zou zijn wereldtitel niet hebben afgenomen", zegt Wouter Vandenhaute (Flanders Classics). "We moeten opletten voor reglementitis in het wielrennen."

   

  "Renners rijden niet achter de volgwagens omdat ze vrolijk vooraan zitten, wel omdat ze materiaalpech hebben gehad. Ik vind dat ze dan van auto naar auto mogen rijden en als ze even blijven hangen, moeten we veel milder zijn."

   

  "Stayeren is geen koersvervalsing. Ik heb nog nooit een renner gezien die wordt gelost door het peloton, omdat hij fysiek niet meer kan volgen, en dan toch met behulp van de volgwagens weer kan aansluiten en winnen."

  Bekijk hier de achtervolgingsrace van Eekhoff:

  "Het reglement is fout"

  Volgens Hans Vandeweghe, journalist bij De Morgen, moet het reglement worden aangepast. "Profrenner Larry Warbasse kwam met een interessant statement: het reglement is fout. Eigenlijk zou het reglement moeten zijn: een renner mag bij mechanische pech achter de volgwagen terugkeren in het peloton."

   

  "Anderzijds is er wel een reglement en dat moet dan ook worden toegepast. Toen Loetsenko mechanische pech had op het WK, wachtten er hem drie ploegmaats op. Ze dachten er niet meer aan om achter de volgwagen te rijden."

   

  Er zijn te veel regels, besluit Wouter Vandenhaute. "En er komen er almaar meer bij. Kijk maar naar het rijden op de stoep. Ik vind het net leuk als renners van de kasseien op de stoep wippen. Dat draagt bij tot het spektakel en is een teken van koersintelligentie."

  De Backer en Planckaert: "De jury was fout"

  Download de podcast van De Tribune