Leekens versloeg met Club Real in 1976: "Ik zie nu mogelijkheden op het middenveld"

  Club Brugge schakelde in 1976 Real Madrid uit in de 1/8e finales van de Europabeker der Landskampioenen.

  Georges Leekens (hier in duel met de Deen Jensens) was erbij bij de 0-0 in Madrid en de 2-0 thuis.

  In 1976 schakelde Club Brugge het grote Real Madrid uit in de 1/8e finales van de Europabeker der Landskampioenen, de voorloper van de Champions League. Georges Leekens was er toen bij als Club-speler. Sporza belde hem op om nog eens terug én vooruit te blikken. "Als Club niet bang is en durft, heeft het kansen."

  Leekens speelde 43 jaar geleden zowel in de heen- als in de terugmatch in de verdediging van Club Brugge. "We voetbalden eerst uit in Malaga. Real mocht toen niet thuis spelen, nadat er wat rellen geweest waren. Dat gebeurt nu ook nog", verhaalde Leekens met een knipoog naar de voorbije speeldag.

   

  "Na een tactisch goeie en volwassen wedstrijd speelden we daar 0-0. Thuis wonnen we met 2-0 dankzij een doelpunt van Le Fèvre en een owndoelpunt. Dat is bij deze gelegenheid leuk om aan terug te denken. Ik ben benieuwd hoe Club het er vandaag tegen Real zal vanaf brengen."

   

  Club Brugge was eind jaren 70 erg succesvol onder de legendarische coach Ernst Happel: "We speelden 3 keer na elkaar kampioen en schakelden in Europa naast Real Madrid, ook Milan en Juventus uit. Dat was toen de gouden periode en ik denk dat die terug kan komen." Club verloor in 1977 de finale van Europacup II  en in 1978 de finale van Europacup I telkens van Liverpool.

   

  Maar de match tegen Real steekt er voor de ex-Club-coach toch ergens wel bovenuit. "We zaten in een flow van winnen en dachten eigenlijk niet na. We gingen er gewoon tegenaan. Zijn zij beter dan wij, dat zal wel. Maar met ons was je nooit klaar. Ik denk dat we toen bij de top van Europa waren."

  Dat was toen de gouden periode van Club Brugge en ik denk dat die terug kan komen.

  Georges Leekens

  "De kwalificatie toen was dik verdiend"

  Was het eigenlijk wel een verrassing dat Club Real uitschakelde? "Het jaar ervoor hadden we inderdaad de finale van EC II gespeeld. En in Europa konden we altijd iets meer."

   

  Hoe verliepen die matchen toen, had doelman Birger Jensen in Malaga veel werk? "Ik vond dat niet zo echt. In 1978 op Wembley heeft hij er wel alles moeten uithalen tegen Liverpool."

   

  "Maar die heenmatch tegen Real waren we tactisch goed. We gaven heel weinig weg en zij kwamen een beetje hautain aan de aftrap, vond ik. Het zou wel loslopen, leek het. Maar uiteindelijk liep het niet los. Het bleef 0-0. En thuis werd het met de steun van het publiek en onze instelling 2-0."

   

  "Er was een owngoal bij, maar ook een heel mooi doelpunt van Ulrik le Fèvre, een van de betere voetballers die ooit in Brugge gespeeld heeft."

   

  "Ik vond het een verdiende kwalificatie. Het was een voordeel voor ons dat we niet in Madrid speelden. En zij maakten een grote inschattingsfout door ons misschien niet zo serieus te nemen. Met onze diepgang en fysiek en voetballend vermogen gingen we dik verdiend door."

  " "

  Ulrik le Fèvre maakt de 1-0 in Brugge.

  "Op het middenveld geeft Real veel ruimtes weg"

  Straks is het opnieuw Real Madrid-Club. Hoe groot schat Leekens de kansen om iets te rapen tegen een Real, dat nog niet op dreef is en wat defensieve zekerheid inbouwt? "Eerst en vooral heeft Club een heel goeie wedstrijd gespeeld op KV Mechelen. Daar zat alles in: doelpunten, bewegingsvoetbal..."

   

  "Natuurlijk is Real Madrid een kwaliteit hoger dan KV Mechelen. Maar ik denk dat het het juiste moment is om ertegen te spelen. Het probleem is wel dat ze 3-0 kregen in PSG, dat hen weggevoetbald heeft. Real moet dus eigenlijk winnen, de druk zal groot zijn."

   

  "Maar het draait nog niet 100 procent, Eden is nog niet top. Hopelijk kan Mata daar vandaag ook een stokje voor steken. Op het middenveld zie ik veel mogelijkheden, omdat ik vind dat daar nogal wat ruimtes worden weggegeven door Madrid."

   

  "Als je niet bang bent en durft, schat ik dat Brugge kansen heeft. Maar je moet er écht in geloven, je mag niet onder de indruk zijn van het fantastische stadion. Je moet gewoon denken dat je ook kan voetballen en zelfs winnen. Met Vanaken, Vormer en Diatta zie ik mogelijkheden op het middenveld. Er zit een goeie spirit, mentaliteit en sfeer bij Club. Je voelt dat. Ik zie niet in waarom je met angst zou moeten beginnen vandaag." 

  Als je niet bang bent en durft, schat ik dat Brugge kansen heeft. Maar je moet er écht in geloven en je mag niet onder de indruk zijn.

  Bekijk de video's van toen:

  1/8e finale heen EC I: Club speelt 0-0 gelijk op Real

  1/8e finale terug: Club wipt Real dankzij 2-0 thuis