Tienkamper Van Der Plaetsen: "Ik ga net als in Rio 2016 voor top 8"

  " "

  Thomas Van der Plaetsen kan sinds 1,5 week weer voluit trainen na hamstringpijn.

  Op dit WK werken de vrouwen en de mannen op dezelfde dagen hun meerkamp af, naast Nafi Thiam, Hanne Maudens en Noor Vidts zien we woensdag en donderdag dus ook Thomas Van der Plaetsen in actie. "Sinds anderhalve week kan ik weer voluit trainen", laat die de blessures achter zich. 

  Van der Plaetsen kende geen vlekkeloze aanloop. De tienkamper sukkelde met een blessure aan zijn hamstrings, waardoor hij ook pijn had aan zijn heup. "Maar sinds een week, anderhalve week, kan ik voluit trainen in de sprints en het verspringen. Dat is een goed teken."

   

  Ondanks de verstoorde voorbereiding zegt de nummer 14 van het WK 2015 - in 2017 viel hij al snel uit met kniepijn - klaar te zijn. "Ik voel mij goed. Ik weet dat ik in staat ben om een goeie competitie neer te zetten, we zullen zien. In Talence (waar hij zich met 8.214 punten plaatste, red) kwam ik op het fysieke niveau tekort. Hier voel ik mij veel frisser. Ik wil qua punten minstens even goed doen als in Talence en de top 8 halen zoals in Rio."

   

  Voor een olympisch ticket heeft de 28-jarige meerkamper 8.350 punten nodig. Zijn PR bedraagt 8.332 punten, dat vestigde hij in Rio. "Als ik 8.300 en nog wat punten kan halen en de top 8 bereik, zou dat een heel goede zaak zijn voor de ranking.

   

  Dat de tienkamp op het WK op hetzelfde moment als de zevenkamp voor vrouwen wordt georganiseerd, vindt Van der Plaetsen geen probleem. "Het is een test. In principe is het een uitstekend idee, nu is het afwachten hoe het in de praktijk verloopt. Trainers die mannen en vrouwen coachen, krijgen het wel moeilijker. Het kan ertoe leiden dat wordt teruggegrepen naar het oude format."

  Vidts: "Ervaring opdoen"

  Dat Noor Vidts (23) zou deelnemen aan het WK atletiek, stond niet in haar planning. Pas op 20 september kreeg de Belgische kampioene een uitnodiging om er alsnog bij te zijn in Qatar."

   

  "Het was onverwacht. Ik had al een punt gezet achter mijn seizoen, al ben ik wel bezig gebleven. Het was een aangename verrassing. Deze kans moest ik grijpen", vertelde de WK-debutante op de persconferentie 2 dagen voor de competitie. "Met mijn trainer en kinesist heb ik er alles aan gedaan om klaar te zijn."

   

  "De technieken zijn er nog altijd, maar hoe de vorm is, dat weet ik niet. Ik heb er alleszins heel veel zin in, ik voel spanning, maar het is een leuke spanning."

   

  Doha wordt al haar 5e meerkamp van 2019. "Is dat te veel? Ik weet het niet. Als je je goed verzorgt, waarom niet? Ik wil hier vooral ervaring opdoen die mij later van pas kan komen." Vidts heeft een PR van 6.194 punten. Dat zette ze begin juni neer in Tenerife.

  Maudens: "Ik ben hier voor mijn persoonlijk record"

  Naast Vidts en topfavoriete Nafi Thiam brengt België met Hanne Maudens nog een derde zevenkampster in stelling. Na haar bronzen medaille op het EK U23 dit jaar gaat ze voluit voor een verbetering van haar persoonlijk record. Dat staat sinds Götzis vorig jaar op 6.252 punten.

   

  "Het PR is mijn doel in een seizoen dat lang is geweest. Ik heb hier een heel jaar voor gewerkt, voel me goed en wil genieten. Ik hoop dat er iets moois uit komt", vertelde de 22-jarige. "Mijn U23-brons heeft me energie gegeven, ik sta te popelen om hier te mogen starten."

   

  Voor Maudens wordt het haar tweede WK. In 2017 raakte ze in Londen niet verder dan de 23e plaats met 5.749 punten. Ze betaalde toen leergeld. "Ik sta nu een stuk verder, zowel fysiek als mentaal. Vandaag ben ik veel rustiger. Ik wist toen ook pas laat dat ik mocht meedoen, dat was dus vooral om ervaring op te doen", benadrukte de nummer 10 van het EK in Berlijn vorig jaar (6.104 ptn).

   

  Kwalificatie voor Tokio 2020 is het ultieme doel. Daarvoor zijn 6.420 punten nodig. "We zullen volgend jaar zien", houdt de nummer 3 van het EK U23 dit jaar de boot af. "Maar een mooie uitslag hier zou goed zijn voor de ranking." Momenteel staat Maudens 26e. Er mogen 24 atletes naar de Spelen.