Anderlecht-supportersorgaan: "Play-off 1 halen is bijna onmogelijk"

  De Anderlecht-aanhang liet zich afgelopen weekend gelden.

  De Anderlecht-aanhang liet zich afgelopen weekend gelden.

  Volgens het RSCA Fan Board, het overkoepelende supportersorgaan van Anderlecht, wordt het zo goed als onmogelijk voor paars-wit om Play-off 1 te halen. "We zitten in de hoek waar de klappen vallen", zegt Frank Eeckhout, spreekbuis van het supportersorgaan. "Maar de verwachtingen van de supporters zijn veel te hoog."

  "Match tegen Club Brugge was het dieptepunt"

  De Anderlecht-supporters hadden thuis tegen Waasland-Beveren gehoopt op een overwinning van hun club, maar paars-wit kwam niet verder dan een troosteloos 0-0-gelijkspel. Het geduld van fans raakt stilaan op. In het Lotto-park was er voor het eerst dit seizoen boegeroep te horen en na de match eisten een groot aantal misnoegde fans uitleg aan de hoofdingang van het stadion.

   

  "Er is meer tijd nodig dan iedereen gedacht had", zegt Frank Eeckhout in naam van de Anderlecht-supportersgroepen. "Aanvankelijk speelden we mooi en dominant voetbal, maar bleven de resultaten uit. Tegen Club Brugge werden we "overpowered", dat was het dieptepunt."

   

  "Met zo'n jonge groep verliezen op Club kan gebeuren, maar net als het goede voetbal verdwijnt nu ook het vertrouwen. De weinige kansen die we krijgen, wringen we de nek om. We zitten dus in de hoek waar de klappen vallen en we moeten uit die negatieve spiraal zien te geraken."

  Meer tijd nodig dan iedereen dacht.

  Frank Eeckhout - Spreekbuis RSCA Fan Board

  "Verwachtingen van de supporters zijn veel te hoog"

  Toch behoudt het RSCA Fan Board vertrouwen in het proces. "Dat is geen holle leuze", benadrukt Eeckhout. "Ik geloof dat het tij nog kan keren, maar Play-off 1 halen is bijna onmogelijk. Kijk eens hoeveel punten we nog moeten inhalen..."

   

  "Anderlecht zou er goed aan doen dat te communiceren. Dat zou verlossend werken voor de ploeg en de achterban. Bij de supporters zijn de verwachtingen nu veel te hoog."

   

  "We hebben jaren gesmeekt om jonge gasten een kans te geven. Dat gebeurt nu ook, maar door de enorme druk hebben de jongeren schrik om te falen. Dat is niet goed. Ze zouden vrij en onbezonnen moeten kunnen spelen. We willen vooral dat er eens een typeploeg op het veld staat die 3 weken dezelfde is. Dat Zulj opnieuw startte in de plaats van Lokonga, zorgde voor enorm veel frustraties."

  Jongeren zouden vrij en onbezonnen moeten kunnen spelen, maar nu hebben ze schrik om te falen.

  Frank Eeckhout - Spreekbuis RSCA Fan Board

  "Europees spelen via Play-off 2"

  "De play-offs waar Anderlecht zo tegen is, zouden nu ons voordeel kunnen zijn. Door Play-off 2 te spelen kunnen we nog Europees voetbal halen. En we zitten nog in de beker, dat is het belangrijkste. We hebben nu 2 maanden tijd om te bouwen naar het volgende bekerduel."

   

  Maar nu eerst de focus op volgend weekend, wanneer paars-wit op bezoek gaat bij Charleroi. Er wordt hier en daar gefluisterd dat bij een verlies de supporters voor een boycot zullen zorgen.

   

  "Daar heb ik nog niets over gehoord. Het Fan Board staat niet in voor wat individuen doen. Maar er hangt ons nog een voorwaardelijke match achter gesloten deuren boven het hoofd. We moeten er alles aan doen om te vermijden dat die effectief wordt", besluit Eeckhout.