Verbrugghe: "Goed, maar niet goed genoeg? Niet goed genoeg"

  Voor de Belgen werd het WK een ferme ontgoocheling.

  Voor Rik Verbrugghe is zijn eerste WK als selectieheer bij de profs op een ontgoocheling uitgedraaid. Het imposante Belgische blok kon de verwachtingen nooit inlossen. "We hadden niet de benen om mee te gaan met Van der Poel en Trentin."

  "Toen Van der Poel en Trentin gingen, konden we niet mee. Ik denk dat de conclusie is dat we de benen niet hadden om op dat moment met hen mee te gaan", analyseerde de bondscoach.

   

  "Dan zit je in de achtervolging en dan is het heel moeilijk als niemand je helpt. Goed, maar niet goed genoeg? Niet goed genoeg, zou ik eerder zeggen. De mannen konden niet mee op een cruciaal moment van de koers."

   

  Het plan kreeg ook al een deuk toen Gilbert uitviel. "Het plan was om te openen met Evenepoel, maar dat viel weg. Er werd een hiërarchie opgesteld en als iemand wegvalt, dan moet de rest in actie komen. Maar we begonnen met twee kopmannen en plots sta je er alleen voor. Ik denk dat we vandaag niet sterk genoeg waren om mee te gaan."

   

  Werd er goed gecommuniceerd bij de Belgen? "Je maakt de duidelijke afspraken vooral op voorhand, want dat is als bondscoach heel moeilijk tijdens de koers. Ik schreef nog op het bord: Greg, communiceren."

   

  "Of ze dat te weinig hebben gedaan? Dat moet ik hen vragen. Ik denk dat ze gedaan hebben wat ze moesten doen."

  De mannen konden niet mee op een cruciaal moment van de koers.

  Rik Verbrugghe

  7 (potentiële) wereldkampioenen?

  Met welk gevoel blijft de bondscoach nu over? België had toch 7 potentiële wereldkampioenen? "We hadden 2 leiders. Als iemand anders in een gunstige ontsnapping mee was, dan werd hij een potentiële wereldkampioen. Zo had ik het gezegd."

   

  "We hadden geen 7 wereldkampioenen in de ploeg, wel leiders en dan opportunisten die hun rol konden spelen als alles goed uitkwam. Maar dat was vandaag niet het geval."