Licht gaat in finale uit bij topfavoriet Van der Poel: "Geen verklaring voor"

  Mathieu van der Poel wordt getroost door zijn vriendin.

  Mathieu van der Poel wordt getroost door zijn vriendin.

  Mathieu van der Poel zal geen wereldkampioen worden.

  0 / 0

  Mathieu van der Poel was op weg naar de wereldtitel. Op 33 kilometer van de finish had iedereen de naam van de Nederlandse topfavoriet al opgeschreven, tot hij plots door het ijs zakte. "Ik heb er zelf geen verklaring voor", zegt Van der Poel.

  "Oei, wat gebeurt er hier?": ook Michel Wuyts en José De Cauwer waren verrast door het plotse inzakken van Van der Poel.

   

  Van der Poel schudde in volle finale het hoofd, moest de leiders laten gaan en kon geen deuk in een pakje boter meer trappen. Wie had dit zien aankomen?

   

  Michel Wuyts: "Is dit alweer een omwenteling waar we ons niet op voorbereid hadden? Voelde Van der Poel zich te goed? Hier is de muur. Bots. Wat een afknapper."

   

  "Misschien heeft Van der Poel te weinig gegeten of gedronken", wierp cocommentator José De Cauwer op. "Want dit lijkt op een hongerklop."

  Wat krijgen we nu? Van der Poel moet de leiders plots laten rijden

  "Het was gewoon op"

  Wat er nu precies aan de hand was met Van der Poel weet de Nederlander zelf ook niet. 

   

  "Ik voelde me vrij goed, tot het ineens niet meer ging. Ik was ineens leeg en daar heb ik niet meteen een verklaring voor. Ik was niet goed genoeg, het was gewoon op", zei Van der Poel een uurtje na de race.

   

  "Ik denk dat het weer er iets mee te maken heeft. Het was zeer koud en het was een slopende wedstrijd. Ik heb genoeg gegeten en gedronken, denk ik, maar ik kon gewoon geen trap meer doen."

   

  "Ik kan mezelf niks verwijten. Ik zat in de groep waar ik moest inzitten. Ik ben nog doorgegaan tot aan de finish, omdat ik mijn eerste WK wilde uitrijden."

   

  "Ik ben natuurlijk teleurgesteld, maar ik heb al alles kunnen laten bezinken in die laatste ronde. Op zich ben ik iemand die snel over dit soort ontgoochelingen kan heen stappen."

  Ook op Twitter had niemand de appelflauwte van Van der Poel zien aankomen