Wijnants: "Politie had ervoor moeten zorgen dat dit niet gebeurd was"

  De veiligheid in het stadion kon volgens de politie niet meer gegarandeerd worden.

  De veiligheid in het stadion kon volgens de politie niet meer gegarandeerd worden.

  De Limburgse derby tussen STVV en Racing Genk werd zaterdagavond gestaakt bij een 3-3-tussenstand. Sporza-commentator Stef Wijnants stelt zich de vraag wat er nu zal gebeuren. "De hamvraag zal zijn waarom de wedstrijd precies werd stilgelegd", weet hij.

  "Het is zeer triest. In het anders zo vredige Limburg zijn er blijkbaar heel wat jongens die niet meer weten hoe zich te gedragen als het de derby tussen STVV en Racing Genk is", stelt Stef Wijnants vast.

   

  Onze commentator vat nog even de gebeurtenissen van gisteravond samen. "Na de 0-2 hebben fans van STVV voorwerpen op het veld gegooid in de richting van de Genkse doelman. Op dat moment werd er in het stadion een oproep gedaan om daarmee op te houden."

   

  "Na de 0-3 werden er opnieuw plastic flesjes, bekers en aanstekers op het veld gegooid. In het verleden zijn er al ergere dingen op  een voetbalveld beland, maar het was natuurlijk meer dan terecht dat de wedstrijd gestaakt werd. Alleen begrijp ik niet waarom dat zo lang duurde."

   

  "Toen beide teams weer uit de kleedkamer kwamen, was STVV plots veranderd in een aanvalsmachine. In zo'n 25 minuten ging het van 0-3 naar 3-3. De supporters van Genk begonnen dan de kooi van plexiglas af te breken waarin ze zaten. Volgens de politie was de veiligheid van de mensen in het stadion niet meer gewaarborgd, waarop de wedstrijd definitief werd stilgelegd."

  Ref Lawrene Visser floot de wedstrijd vroegtijdig af.

  Ref Lawrene Visser floot de wedstrijd vroegtijdig af.

  "Politie had veel sneller moeten ingrijpen"

  Wat nu? Dat is de vraag die Stef Wijnants zich ook stelt. "In het reglement staat dat er bij ongeregeldheden langs twee kanten 2 punten aftrek is voor beide ploegen en dat de match opnieuw gespeeld moet worden achter gesloten deuren", klinkt het.

   

  "Maar er is wat onduidelijkheid over waarom de wedstrijd precies stilgelegd werd. Nadat de fans van STVV zich misdragen hadden, zijn de spelers naar de kleedkamer gestuurd en daarna hebben die supporters niks meer op het veld gegooid. En vervolgens had je misschien wel een nieuwe situatie, namelijk de veiligheid in het stadion. Mogelijk had de tweede fase niks te maken met de eerste fase. Dat hangt van het rapport af."

   

  "Wat wel vast staat, is dat de politie veel sneller had moeten ingrijpen. De boarding was al een tijdje aan het stukgaan. De politie is pas voor dat vak komen staan toen het al te laat was. Ze hadden ervoor moeten zorgen dat dat niet gebeurde."

   

  "De gevolgen voor de clubs? Ik denk dat er vrij snel een uitspraak kan zijn, maar als beide clubs 2 punten moeten inleveren, zullen er toch nog heel wat advocaten aan te pas komen."

  "De politie kwam pas voor het vak staan toen het al te laat was", zegt Stef Wijants.

  "De politie kwam pas voor het vak staan toen het al te laat was", zegt Stef Wijants.

  Pro League: "Vragen positieve reactie van elke supporter"

  De Pro League betreurt en veroordeelt de incidenten van zaterdagavond op Stayen. "Het management zal het rapport van de Match Delegate inkijken en vervolgens haar reglement inzake financiële repercussies bij stopzetting van wedstrijden toepassen", klinkt het in een mededeling.

   

  "Bovendien zal ook het Bondsparket stappen zetten voor de toepassing van artikel P1919.16 van het Bondsreglement. Dit deel van het dossier valt onder de bevoegdheid van Geschillencommissie voor het Profvoetbal."

   

  "De ochtend na deze incidenten vragen we voor de wedstrijden van vandaag een positieve reactie van elke supporter. We begrijpen dat er met bijzondere aandacht naar Sclessin zal gekeken worden. Net daarom roepen we de supporters van beide clubs op om van de Waalse derby een echt voetbalfeest te maken.”, aldus Pierre François, CEO van de Pro League.