Wuyts na mager WK: "Belgen zoeken excuses, maar dit was falen zonder meer"

  Van Avermaet werd uiteindelijk de beste Belg.

  De nieuwe wereldkampioen heet Mads Pedersen en dat had vooraf niemand durven te voorspellen. Favoriet Mathieu van der Poel kwam zichzelf tegen en ook de Belgische ploeg bleef (ver) onder de verwachtingen. "Ik heb Gilbert nog nooit eerder zien wenen", vertelt Michel Wuyts. "Hij moet overtuigd geweest zijn van zijn kunnen."

  "Benieuwd of Pedersen vervolg kan breien aan deze titel"

  "Wat we over Pedersen kunnen vertellen? Het is een boerenzoon uit de buurt van Kopenhagen", vertelde Wuyts in Sportweekend over de verrassende winnaar. "Iemand met een uitzonderlijk duurvermogen. Vandaag bleek dat hij ook een pittige sprint heeft."

   

  "De vraag is wel welk vervolg hij zal kunnen breien aan deze titel. Zijn sterkte is namelijk om te focussen op een bepaald doel. Zo werd hij in 2018 tweede in de Ronde van Vlaanderen na een vlucht van 80 kilometer. Dit jaar gaf hij op. Hij staat voor de grote uitdaging om het waar te maken in het voorjaar met de Belgen Theuns en Stuyven in zijn dienst. Ik ben benieuwd wat dat oplevert."

  Pedersen staat voor de grote uitdaging om het waar te maken in het voorjaar met de Belgen Theuns en Stuyven in zijn dienst. Ik ben benieuwd wat dat oplevert.

  "Denemarken zet al een jaar of 5 een trend neer door goed te presteren bij de jeugd. Zo hebben ze met Mikkel Bjerg een renner die al 3 keer op een rij wereldkampioen tijdrijden is. En nu krijgen ze plots een beloning met een wereldkampioen bij de profs."

  Over de Belgen: "Nooit eerder Gilbert zien wenen"

  Over de Belgen is Michel Wuyts duidelijk. De commentator vindt dat de ploeg gefaald heeft: "Ik had voor de race al mijn twijfels over een Belgische afwerker. Ik denk dat die er letterlijk uitgevallen is. Als ik zie dat Gilbert weent bij zijn opgave, dat heb ik hem nooit eerder zien doen. Hij moet echt overtuigd geweest zijn van zijn kunnen. Ik denk dat hij in staat was om op eremetaal te mikken."


  "Ik zag een hele goede Lampaert, als regisseur en coördinator. Maar we hebben ons wel 200 kilometer kunnen verschuilen achter onder anderen de Australiërs. Het werk werd voor ons grote team opgeknapt."

   

  "En na de val van Gilbert valt iedereen uit zijn rol. Wellens komt niet in het spel voor, Teuns heel even en Van Avermaet zegt dat hij te ver zat bij de aanval van Van der Poel en Trentin. Dat is zoeken naar excuses, dat is falen zonder meer."

  Van Avermaet zegt dat hij te ver zat bij de aanval van Van der Poel en Trentin. Dat is zoeken naar excuses, dat is falen zonder meer.

  Over Mathieu: "Een goede les voor een groot kampioen"

  Over het uitvallen van Mathieu van der Poel: "Ik dacht bij het eerste beeld aan een hongerklop, maar dat ontkende hij zelf. Een WK is nog wat anders dan de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race, waar hij al bewees dat hij een afstand van 260 kilometer aan kan. Met verve zelfs."

   

  "Dit is een hoger echelon. Dan moet je nadenken als je op 36 km van de finish ten aanval trekt, dat je je krachten doseert en dat je niet iedere keer vol in de overname gaat. Laten we het houden bij een les voor iemand die een groot kampioen is en een nog groter kampioen zal worden."

  Dit is een hoger echelon. Dan moet je nadenken als je op 36 km van de finish ten aanval trekt, dat je je krachten doseert en dat je niet iedere keer vol in de overname gaat.