Van Vleuten over monsterontsnapping: "Het was eigenlijk niet het plan"

  Annemiek van Vleuten was buiten categorie.

  Annemiek van Vleuten (36) heeft misschien wel voor de prestatie van deze WK-week gezorgd. De Nederlandse rondde een solo van liefst 105 kilometer in stijl af. "Dit was echt knettergek", zei ze na haar marathonvlucht.

  "Een tijdrit van 105 kilometer? Ja, het was een gek plan", lachte Annemiek van Vleuten. "Nou, ja, het was eigenlijk niet het plan. Ik wilde gewoon voluit gaan op de klim. Dat was goed voor onze ploeg."

   

  "Ik had een gat en mijn coach zei dat ik moest doorzetten. Het was een gekke onderneming, ik kan het niet geloven. Dit was echt knettergek."

   

  "Ik train heel hard en dat heeft me ook geholpen om klaar te zijn voor zo'n onderneming. Iedereen weet dat ik veel uren op de fiets klop en dat heeft me geholpen."

   

  Van Vleuten won het WK tegen de klok in 2017 en 2018. "Maar het was mijn grote droom om wereldkampioene op de weg te worden, want dan kun je die trui veel vaker dragen."

   

  "Dit smaakt echt zoet na de ontgoocheling van de tijdrit van dinsdag (Van Vleuten werd er "slechts" 3e). Om het dan op deze manier af te maken, daar heb ik geen woorden voor."

   

  "Vorig jaar brak ik mijn knie in Innsbruck. Ik dacht dat dat WK mijn grote kans was geweest, want dat parcours lag me beter. Maar ik maak het vandaag af en nu heb ik echt tijd om ervan te genieten."

  De Vuyst: "Ik zag Van Vleuten niet wegrijden"

  "Ik zat bij de klim iets te ver", zegt Sofie De Vuyst, 14e op 5'20".

   

  "Ik zag Annemiek niet wegrijden. Maar het is een heel lastig parcours en als je sterk bent, is het dus mogelijk om voorop te blijven."

   

  "Annemiek is de sterkste klimster en is een hele goeie tijdrijdster. Chapeau."

   

  "In de sprint zat ik even ingesloten en moest ik me weer volledig op gang trekken. Maar ik mag tevreden zijn over mijn koers. Nu wil ik toewerken naar de Spelen van Tokio", besluit de toekomstige ploeggenote van Van Vleuten bij Mitchelton Scott.

  De Cauwer over solo Van Vleuten: "Dit is ongezien"