Wijnants blikt vooruit op STVV-Genk: "Qua gevoel heeft STVV een voorsprong"

  Kan STVV de 3 punten op Stayen houden?

  De kriebels bij de Limburgse voetbalsupporters nemen toe, want vanavond wordt op Stayen de eerste Limburgse derby van het seizoen gespeeld. Onze analist Stef Wijnants blikt vooruit en ziet dat de kaarten voor zowel als STVV als Genk positief liggen.

  "Beide ploegen hebben in 6 dagen 2 keer gewonnen”, steekt Stef Wijnants van wal. "In de beker tijdens de week, maar ook vorig weekend in de competitie. Vooral voor Racing Genk is de rust teruggekeerd. Na het pak slaag in Salzburg was er niet veel meer nodig voor een crisis. Die is vermeden."

   

  "Ook al had de kampioen geen overschot tegen Oostende en eigenlijk ook niet tegen Ronse in de beker, die zeges smaken erg zoet en hebben het geknakte vertrouwen opnieuw opgekrikt."

   

  "Bij STVV heeft men echt een onverhoopte week gekend. In Charleroi winnen, dat doen niet veel ploegen. STVV dus wel en bovendien zijn ze ook door in de beker. Weliswaar na verlengingen, maar na een meer dan behoorlijke match tegen OHL. Neen, STVV heeft qua gevoel een voorsprong op Genk. Ze zijn niet de favoriet. Genk is dat altijd wegens grotere druk, hogere ambitie en budget, maar STVV zal zeker niet met een ei in de broek het veld opgaan zoals dat in het verleden toch heel vaak het geval was."

   

  "Voor STVV-supporters is dit wel de match van het jaar. Ze hebben door de resultaten moed geput om dit jaar te winnen. Niet vergeten dat de eerste 22 jaar van de derby’s STVV thuis nooit heeft gewonnen. De laatste 4 duels won het eindelijk twee keer, dus het evenwicht is een beetje hersteld. De sfeergroep achter de goal op Stayen zal er in elk geval alles aan doen om het hele stadion mee te nemen in hun steun en Genk zonder punten huiswaarts te sturen."

  STVV zal zeker niet met een ei in de broek het veld opgaan zoals dat in het verleden toch heel vaak het geval was.

  Stef Wijnants

  Een afgesloten vak voor de Genk-supporters

  Er was de voorbije dagen nogal wat te doen over het feit dat de eigenaar van Stayen, Roland Duchâtelet, de Genk-supporters in een gesloten vak laat zitten. Stef Wijnants begrijpt niet dat er daar opmerkingen over gemaakt worden.

   

  "Laat me stellen dat het over een minderheid van Genk-fans gaat die zich de voorbije jaren op Stayen niet netjes heeft gedragen. Maar zoals zo vaak wordt een grote groep gestraft voor het wangedrag van enkelingen."

   

  "Door het gooien van voetzoekers en vuurpijlen wordt het kunstgras vernietigd. Dat is een soort plastic, dat kan zich niet herstellen zoals gras. Kapot is kapot. Roland Duchâtelet heeft telkens op zijn minst een nieuw stuk kunstgras moeten leggen en dat zinde hem niet. Terecht. Nu neemt hij dus het zekere voor het onzekere en heeft hij een soort kooi gemaakt met plexiglas en netten om te beletten dat er projectielen het veld kunnen beschadigen. Dat kan je hem toch moeilijk kwalijk nemen?"

  Het Truiense kunstgras raakte begin dit jaar flink beschadigd door Genks vuurwerk.

  Het Truiense kunstgras raakte begin dit jaar flink beschadigd door Genks vuurwerk.

  "Zo onlogisch is dat niet"

  Of het een oplossing is om de fans dan maar in een gesloten tribune te plaatsen, laat Stef Wijnants in het midden. "Het is heel erg jammer dat je in 2019 ondanks alle controles en camera’s nog moet investeren om je eigen terrein te beschermen", zegt hij.

   

  "Blijkbaar is het bij sommigen een sport om projectielen de stadions binnen te smokkelen. Ook in Salzburg trouwens werden er door Genkse fans vuurpijlen gegooid. Dat zal de club op een stevige boete van de UEFA komen te staan. Duchâtelet is een zakenman en zal berekend hebben dat een muur van glas en netten bouwen minder kost dan het telkens vernieuwen van het veld als Racing Genk gepasseerd is."

   

  "Het zou nu 45.000 euro kosten. Zo revolutionair is het idee trouwens niet, want wie als supporter in een uitvak terechtkomt, staat toch ook vaak achter plexiglas of tralies. Dus zo onlogisch is dat niet."