Ontroerend: Loper uit Aruba wordt over de finish geholpen door collega

  Busby en Dabo kregen de handen op elkaar in het stadion.

  Het was een opvallend beeld in de reeksen van de 5.000 meter op het WK atletiek in Doha. Jonathan Busby uit Aruba kon niet meer, maar werd door zijn collega uit Guinee-Bissau (Braima Suncar Dabo) over de finish geholpen.

  Het tempo in de reeksen van de 5.000 meter lag duidelijk te hoog voor Braima Suncar Dabo en Jonathan Busby. Ze werden gedubbeld door hun tegenstanders, maar waren toch vastbesloten om de finish te halen. Ook toen Busby begon te strompelen.

   

  Dabo besloot om een handje toe te steken en bood zijn onfortuinlijke collega letterlijk een helpende hand. Onder luid applaus kwamen beiden over de finish. Busby ging na de finish languit op de grond liggen, maar was wel nog alert genoeg om zijn chronometer stop te zetten.

   

  "Ik wou hem gewoon helpen om te eindigen", zei Dabo. "Ik denk dat iedereen hetzelfde zou gedaan hebben." Voor Dabo betekende dat een persoonlijk record, Busby werd door de jury gediskwalificeerd. Het is onduidelijk of die beslissing genomen werd omdat hij geholpen werd, of omdat hij te weinig ronden zou gelopen hebben. 

  Bekijk de ontroerende beelden