Keniaanse Chepngetich overwint hitte in traagste WK-marathon

  Ruth Chepngetich triomfeerde in het nachtelijke Doha.

  Ruth Chepngetich heeft in de loden hitte de nachtelijke marathon op het WK gewonnen. De Keniaanse liep in de slotfase weg van titelverdedigster Rose Chelimo. Hanna Vandenbussche moest opgeven, Manuela Soccol werd 31e.

  De onheilspellende berichten over de weersomstandigheden voor de marathon waren de afgelopen dagen niet te tellen. Om middernacht plaatselijke tijd vertrokken de vrouwen op het plaatselijke parcours op de Corniche.

   

  Al na enkele kilometers werd het deelnemersveld helemaal uiteen geslagen. Voorin vormde zich een kopgroep van 4 loopsters: titelverdediger Rose Chelimo, Helalia Johannes uit Namibië en de Keniaanse tandem Ruth Chepngetich en Edna Kiplagat.

   

  Chepngetich trok met een versnelling na kilometer 35 het laken naar zich toe. De Keniaanse liep langzaam weg van Chelimo en kwam na 2 uur 32 minuten en 43 seconden over de finish, de traagste winnende tijd op een WK-marathon.

  Twee Belgische vrouwen stonden aan de start in Doha: Manuela Soccol en Hanna Vandenbussche. Die laatste kwam nooit in haar ritme en moest nog voor kilometer 15 de strijd staken.

   

  Soccol deed het beter. Onze 31-jarige landgenote startte behoudend, maar deelde haar marathon goed in. Een na een raapte ze concurrentes op of schoof ze op door opgaves. Ze bleef net onder de 3 uur en eindigde zo uiteindelijk op de 31e plaats.

  Soccol: "Ik ben tevreden dat ik het overleefd heb"

  Dokter Parys: "Dit is niet gezond"

  Belgen op 27 september
  atleet nummer resultaat
  Renée Eykens reeksen 800m (v) 6e in 2'03"65 (out)
  Fanny Smets kwalificaties polsstok (v) 4,50m (out)
  Claire Orcel kwalificaties hoog (v) 1,92m (naar finale)
  Robin Hendrix reeksen 5.000m (m) 13e in 13'39"63 (out)
  Isaac Kimeli  reeksen 5.000m (m)  6e in 13'20"99 (naar finale)
  Manuela Soccol marathon (v) 31e in 2u59'11"
  Hanna Vandenbussche marathon (v) opgave

  Manuela Soccol deelde haar marathon goed in.

  Hanna Vandenbussche moest al snel de strijd staken.