Onfortuinlijke Eekhoff: "Een kwartier wereldkampioen, beste 15 minuten van mijn leven"

  Eekhoff was na de mededeling van de UCI ontroostbaar.

  Nils Eekhoff stond na zijn race op het WK voor beloften in het middelpunt van de belangstelling. Al had hij ongetwijfeld van een andere afloop gedroomd. De Nederlander was heel even wereldkampioen, maar werd gediskwalificeerd. "Ik was me van geen kwaad bewust. Wat ik vanavond ga doen? Huilen."

  "Kapot. Ik ben heel verdrietig", zo omschreef de onfortuinlijke Eekhoff in een reactie bij de NOS zijn emoties. "Toen ik over de finish kwam was het fantastisch. Ik was wereldkampioen. Ik was door het dolle heen. We begonnen meteen te vieren. Daarna mocht ik mijn interview doen en heb ik me omgekleed. Ik was klaar voor de ceremonie."

   

  "Pas na 20 minuten kwam er iemand van de UCI me halen. Het was best even lopen en niemand sprak. Toen kreeg ik argwaan. Ze lieten me de beelden zien waarop ik achter de auto reed en ik kon alleen maar bevestigen dat ik dat was. Ik was gevallen en mijn schouder was uit de kom. In de achtervolging heeft de auto van de Nederlandse Wielerbond me teruggebracht naar de karavaan. Eens in de karavaan ben ik zelf weer naar het peloton gereden. Dat gebeurde allemaal op 125 kilometer van de meet."

   

  "Het was goed op de beelden te zien, maar ik was me van geen kwaad bewust tijdens de race. Ik heb nooit gedacht dat het misschien op het randje was. Dit gebeurt zo vaak in de koers."

   

  "Maar ik voelde aan de spanning die er hing dat de jury er anders over dacht. Toch beslisten ze nog niet meteen. Ik mocht weer naar de tent voor het podium en daar stond Tom Pidcock. Dat vond ik wel heel vreemd. Een paar minuten later kreeg ik dan het nieuws van mijn diskwalificatie. Ze zeiden dat ze het deden voor het imago van de sport. Ik barstte in tranen uit."

   

  "Mijn management gaat kijken of we nog protest kunnen aantekenen. Wat ik vanavond ga doen? Huilen. Neen, ik weet het echt niet."

  Tijdens de race heb ik nooit gedacht dat wat ik deed op het randje was.

  Nils Eekhoff

  Ook op sociale media reageerde Eekhoff

  "Wereldkampioen. Een ongelooflijk gevoel. Het heeft wel maar 15 minuten geduurd, maar het waren de mooiste 15 minuten van mijn leven. Die zal ik nooit vergeten."