Wijnants: "De tien problemen van FC Barcelona"

  " "

  Stef Wijnants zet ook de beste speler ter wereld in zijn lijstje van problemen.

  FC Barcelona trekt morgen met de bibber op het lijf naar Madrid. Gelukkig moet de kampioen niet tegen Real of Atletico spelen, maar "slechts" tegen Getafe. Nochtans is elke uitmatch sinds de afgang in Liverpool eind vorig seizoen een calvarietocht. Stef Wijnants somt maar liefst 10 problemen op waarmee Barça te kampen heeft.

  1. 7 MEI

  Het speelse en bijna onoverwinnelijke Barcelona is zijn gloriestatus haast volledig kwijt sinds het drama van 7 mei. Toen werden Messi en co in de halve finales van de Champions League op een hoopje gespeeld door Liverpool ( 4-0).

   

  Een jaar eerder overkwam hen hetzelfde in Rome. Toen leek het een uitschuiver, nu moest de bezinning ten gronde gebeuren. Het verlies in de finale van de Copa del Rey tegen Valencia maakte de kopzorgen alleen maar groter. Barça eindigde het seizoen ondanks de landstitel in mineur.

  " "

  Thuis 3-0 gewonnen, uit 4-0 verloren: de Barcelonezen begrijpen er niets van in Liverpool.

  2. NEYMAR

  De saga rond Neymar heeft de spelersgroep geen goed gedaan. Kwam hij nu terug of niet? Bijna de hele zomer wist er wel iemand te vertellen dat een terugkeer van de Braziliaanse ster nakend was.

   

  Spelers als Umtiti en vooral Rakitic zouden in de deal met PSG betrokken worden, waardoor de sfeer in de kleedkamer niet optimaal was. Voorzitter Bartomeu mag hiervan de schuld op zich nemen. Hij had van deze transfersoap geen thema in de getormenteerde kleedkamer mogen maken.

   

  Dat vindt ook bijna 70 procent van de fans/volgers die deze vraag in een enquête van 1 van de Spaanse sportkranten voorgeschoteld kregen. Overigens zegt ook slechts 36 procent dat Neymar de huidige situatie had kunnen voorkomen.

  3. VOORBEREIDING

  Verdediger Piqué legde van de week de vinger op de wonde over de gang van zaken. “We hebben in de aanloop naar het seizoen te veel gereisd en te weinig getraind”, aldus de ervaren international. Hij verwijst daarmee naar de trainingskampen en oefenmatchen in Japan en de Verenigde Staten.

   

  Om de commercie te bevorderen en de fanbase te ondersteunen legden de spelers op korte tijd maar liefst 37.000 kilometer af. “Het mag geen excuus zijn, maar er zijn te veel spelers geblesseerd en we hebben ons topniveau nog niet bereikt”, voegde hij eraan toe.

  Andres Iniesta (Kobe) bekampt ex-ploegmaat Sergio Busquets in een oefenduel in Japan.

  4. VALVERDE

  Alle insiders voorspelden na het Liverpool- en Copadebacle dat Ernesto Valverde na 2 jaar mocht beschikken als coach. Maar de spelersgroep met Messi op kop en gesteund door de voorzitter legde de schuld van het falen niet bij de Bask.

   

  Valverde bleef op post, maar geeft geen blijk van consistentie. In 6 matchen zette hij al 5  keer een andere ploeg. Ook het gebrek aan vertrouwen en strijdlust worden hem aangewreven.

   

  Maar het bewind in Barça lijkt niet op dat van Real. De laatste trainer die tijdens een seizoen werd ontslagen, is Louis van Gaal en dat dateert al van 2003. Zelfs miscast Tata Martino mocht het seizoen 2013-2014 uitdoen.

   

  Veel krediet zal Valverde in elk geval niet meer krijgen als het de komende dagen tegen Getafe en Inter Milaan (in de Champions League) mocht mislopen.

  5. UITMATCHEN

  Inclusief de nederlaag in Liverpool heeft Barcelona nu al 7 uitmatchen niet meer gewonnen. Dat is hen sinds 2001 niet meer overkomen. Buiten Nou Camp sloft de ploeg over het veld en ontbreekt de wil om te winnen.

   

  Met 1 op 9 in Bilbao en bij de gepromoveerden Osasuna en Granada biedt de trip naar Getafe dan ook allesbehalve zekerheid op winst. De Catalaanse kranten grasduinden in hun archief en vonden dat het 25 jaar geleden was dat Barça de eerste 3 uitmatchen in de competitie niet kon winnen.

   

  Toen werden de discipelen van coach Johan Cruijff pas 4e in de eindstand. Het is dan ook begrijpelijk dat Getafe een interessante waardemeter wordt voor het vervolg van het seizoen.

  6. CLEAN SHEET

  In de eerste 6 matchen in La Liga heeft Barcelona nog geen enkele keer de nul weten te houden. Met 10 tegengoals scoort zelfs enkel Valencia slechter. 

   

  Onaantastbaar is de eens zo geroemde defensie onder leiding van Piqué dus niet meer. Piqué kreeg zelfs al 4 gele kaarten en veroorzaakte een overbodige strafschop.

   

  Maar veel alternatieven voor het quartet Semedo, Piqué, Lenglet, Alba heeft Valverde niet. Junior Firpo, voor 18 miljoen van Betis overgenomen, heeft nog geen verpletterende indruk gemaakt.

   

  Zelfs doelman Marc-André ter Stegen laat al eens een steek vallen. Al zorgde de Duitser er haast in zijn eentje voor dat in Dortmund niet verloren werd. Die 0-0 was dus de enige clean sheet van het seizoen.

  " "

  Marc-André ter Stegen.

  7. CHAOS OP MIDDENVELD

  In het hart van de ploeg flikkert het alle kanten op. De onmisbare Sergio Busquets kan voorlopig niet op een zekere basisplaats rekenen. Bij de nederlagen in Bilbao en Granada zat de 31-jarige international zowaar op de bank.

   

  Ivan Rakitic lijkt uit de gratie gevallen. Nochtans kan het middenveld een beetje magie en leiderschap verdragen. Arturo Vidal is immers een ongeleid projectiel, Carlos Alena heeft na de eerste match geen minuut meer mogen spelen, Sergi Roberto moet soms in de defensie depanneren en Artur is te wisselvallig.

   

  Frenkie de Jong voegt intensiteit toe aan het spel van Barça, maar hij heeft voorlopig geen vaste stek op het veld. Van de buitenkant naar de 6-positie of vóór Busquets. De Nederlander krijgt in elk geval veel bijval in de Catalaanse media.

  Frenkie de Jong.

  8. GRIEZMANN

  Ondanks zijn 3 doelpunten lost Antoine Griezmann de verwachtingen voorlopig niet in. De Franse wereldkampioen kostte de club 120 miljoen euro en stond altijd in de basis.

   

  Aan de linkerkant is hij te weinig in het spel betrokken en vooral in uitmatchen komt hij er niet aan aan te pas. Door de blessures van Messi, Suarez en Dembélé is het voor hem ook nog zoeken naar een partnership.

   

  Voor zijn basisplaats moet Griezmann niet meteen vrezen, maar het aanstormende talent van Ansu Fati (16 jaar) zal hem toch waakzaam houden.

  9. SUAREZ

  Met 179 doelpunten staat Luis Suarez 5e in de topschuttersstand aller tijden van Barcelona. Toch nemen de fans hem op de korrel. Toen hij afgelopen woensdag na 77 minuten voor Fati het veld moest verlaten, vielen heel wat fluitconcerten hem te beurt.

   

  Misschien zijn de socio’s vergeten dat de Uruguayaan sinds zijn transfer in 2014 wel vaker een slechte seizoensstart heeft gekend (in 2016 1 goal in 6 matchen, in 2017 3 goals in 11 matchen, in 2018 3 goals in 8 matchen).

   

  Suarez vecht al heel zijn Barça-carrière tegen de gunst van het merendeel van het Barça-publiek, maar de voorbije jaren sloeg hij telkens meedogenloos terug met een overvloedige productie aan goals.

   

  Ook nu twijfelt de fan aan het instinct van de intussen 33-jarige Suarez. Hem afschrijven als oud en zelfs "vet" lijkt wel erg voorbarig.

  10. MESSI

  Wie had ooit gedacht dat de beste voetballer van de wereld in dit lijstje van problemen zou terechtkomen? De door de FIFA pas gelauwerde Argentijn worstelt al sinds de voorbereiding met blessures. Eerst hield een kuitprobleem hem 42 dagen aan de kant, waardoor hij woensdag tegen Villareal pas voor het eerst aan een match begon.

   

  Maar nog tijdens de 1e helft ging Messi zitten en bleef hij aan de rust in de kleedkamer, nu met zorgen aan de adductoren. In Getafe en thuis tegen Inter zal hij aan de kant moeten blijven.

   

  Barcelona zal dus zonder zijn superster de huidige precaire situatie niet in een crisis mogen laten ontaarden.