"Haar rechterelleboog is grootste concurrente voor Nafi Thiam op WK"

  Karsten Warholm, Nafi Thiam, Katarina Johnson-Thompson en Isaac Kimeli

  Karsten Warholm, Nafi Thiam, Katarina Johnson-Thompson en Isaac Kimeli

  Morgen trekt het WK atletiek zich op gang in Doha. Twee van onze mannen ter plaatse, Marc Willems en Bert Sterckx, blikken aan de hand van 4 vragen vooruit. "Isaac Kimeli kan de Belgische verrassing worden."

  1. Welke finale moeten we zeker live gezien hebben?

  "Ik kijk uit naar de finale op de 100 meter horden", zegt Marc Willems. "Een spectaculair nummer met een geweldige mix tussen snelheid en techniek. Danielle Williams combineert beide op een verbluffende manier. De Jamaïcaanse domineerde deze zomer en liet al eens 12"32 noteren. Benieuwd of het wereldrecord van Kendra Harrison (12"20) in gevaar komt."

   

  "Karsten Warholm is in topvorm en dus moet je zeker de finale van de 400 meter horden bij de mannen zien", weet Bert Sterckx. "Hij liep dit jaar al onder de 47 seconden en ik acht hem in staat om het wereldrecord (46"78) te verbeteren. Met zijn concurrenten Rai Benjamin en Abderahman Samba wordt het een spetterende strijd om het goud."

  Warholm verbetert Europees record in Zürich: 46"92

  2. Wie wordt de ster van het WK in Doha?

  Bert Sterckx: "Dan zet ik mijn geld op de charismatische Noah Lyles. De gedoodverfde winnaar op de 200 meter liet op de Memorial Van Damme zien dat hij klaar is om te schitteren op het WK. Hij snelde toen in slecht weer naar 19"74."

   

  "Misschien wordt Shelly-Ann Fraser-Pryce wel de ster", denkt Marc Willems. "De immer goedlachse pocketsprintster uit Jamaica is tweevoudig olympische kampioene op de 100 meter en behaalde als enige drie wereldtitels."

   

  "Ze was er even uit om te bevallen van zoontje Zyon en kan nu 10 jaar na haar eerste wereldtitel voor de vierde keer WK-goud winnen. Dat zou onwaarschijnlijk straf zijn. En ik wil ook weten in welke kleur ze haar haren dit keer geverfd zal hebben."

  Lyles maakt indruk op natte en winderige Memorial

  3. Welke Belg wordt de verrassing op het WK?

  "Als zijn conditie nog wat beter is dan op de Memorial, dan kan Isaac Kimeli de Belgische verrassing worden", denkt Marc Willems. "Hij liep een heel sterke 5.000 meter op de Memorial en kan in een tactische race verrassen in de slotronde. Na zijn diskwalificatie vorig jaar op het EK is hij ongetwijfeld gebrand op revanche op een groot toernooi. Hij is al zeker van een olympisch ticket, dus dat zal ook bevrijdend werken."

   

  "Ik ben benieuwd naar de progressie die Jonathan Sacoor heeft gemaakt", zegt Bert Sterckx. "Na een frustrerend seizoen kwam hij pas de laatste weken weer boven water. Het was wat zoeken voor hem, omdat hij op training in de Verenigde Staten toch andere accenten legde. Maar talent komt altijd bovendrijven."

  Kimeli wint 5.000 meter op Memorial in 13'13"02

  4. Wie moet Nafi Thiam vrezen op de zevenkamp?

  "Niemand, als ze fit blijft", is het antwoord van Bert Sterckx. "Persoonlijke records op de 200 meter, hoogspringen, verspringen en kogelstoten en onlangs sterk op de 100 meter horden. Als ze fit is, dan flirt ze met het Europese record."

   

  "Maar we zijn de tranen van Talence niet vergeten. Het is een groot vraagteken hoe het met haar elleboog is en welke invloed dat op het speerwerpen zal hebben. Als Thiam niet fit is, dan heb ik maar één naam: Katarina Johnson-Thompson."

   

  Daar is Marc Willems het mee eens. "De grootste concurrente voor Thiam is haar rechterelleboog. Als die niet opspeelt, dan is een nieuwe wereldtitel binnen handbereik, al mogen we zoiets nooit als een evidentie beschouwen. De enige die dicht in de buurt zal komen is Katarina Johnson-Thompson, de rest mag strijden voor brons."

  Elleboogblessure houdt Thiam van Europees record in Talence