Wielerbond: "Campenaerts kan nog naar Tokio, maar nu maakt iedereen nog kans"

  Victor Campenaerts

  Het was gisteren niet het dagje van Victor Campenaerts.

  Bondscoach Rik Verbrugghe wacht volgend jaar een moeilijke taak om zijn olympische selectie te maken. Victor Campenaerts greep gisteren door zijn val naast een automatisch ticket. "Nu maakt iedereen nog een kans."

  België mag volgend jaar twee tijdrijders naar de Olympische Spelen in Tokio sturen. Remco Evenepoel is al zeker, want hij voldeed aan de interne criteria van de Wielerbond: top 5 op het EK of top 8 op het WK tijdrijden. Hij rijdt ook automatisch de wegrit. "Remco is nu een genomineerde atleet en dat staat in zijn geval gelijk aan een selectie."

   

  Omdat Campenaerts verstek had laten gaan voor het EK tijdrijden in Alkmaar, moest hij dus gisteren top 8 rijden in Yorkshire om nu al zeker te zijn van een olympisch ticket. Zijn valpartij en kettingpech hebben dus grote gevolgen voor de tijdrijder.

   

  "De criteria waren er om een plaats te kunnen opeisen als tijdrijder", legt Frederik Broché van de Wielerbond uit. "Victor heeft daar naast gegrepen. Dat betekent niet dat hij helemaal geen kans meer heeft op Tokio, alleen maakt iedereen nu nog kans."

   

  Bondscoach Rik Verbrugghe mag slechts 5 renners meenemen naar Tokio voor de wegrit en 2 van die renners moeten ook de tijdrit rijden. Om de kansen in de wegrit zo groot mogelijk te maken, kan hij nu dus opteren voor andere renners. Ook Wout van Aert en Yves Lampaert kunnen uit de voeten in een tijdrit. De olympische selectie lijkt dus even moeilijk te worden als de selectie voor de WK-wegrit van dit jaar.

  Campenaerts kwam gisteren ten val in de WK-tijdrit