Volgend jaar ook WK op rollen: Zwift en UCI slaan handen in elkaar

  Wie verovert volgend jaar de regenboogtrui op het elektronisch WK?

  Online wielerplatform Zwift en de Internationale Wielerunie UCI zullen volgend jaar het eerste e-sports WK organiseren. Het is de bedoeling dat ook professionele wegwielrenners hun kans kunnen wagen.

  Bij regenweer op je rollen zitten heeft een heel andere dimensie gekregen dankzij Zwift. De software laat je toe om een interactieve fietstrainer te koppelen aan je computer, waardoor je niet alleen alle parameters kunt volgen, maar ook door een digitaal landschap kan fietsen. Ook bij profs is de software immens populair om een training te simuleren.

   

  De UCI ziet toekomst in het wielerplatform en organiseert volgend jaar het eerste Esports World Championship. De details worden nog uitgewerkt, maar het is bedoeling dat het elektronische WK ongeveer samenvalt met het WK wielrennen in het Zwitserse Aigle. 

   

  Er zullen regionale en nationale kwalificaties worden georganiseerd, tussen de WorldTour-wedstrijden door, zodat ook profs zich kunnen plaatsen voor het elektronische WK. 

   

  "We moeten blijven uitkijken naar technische innovaties binnen onze sport", zegt UCI-voorzitter David Lappartient. "En we moeten relevant blijven bij een breed publiek. Zwift biedt een kans om een jonger publiek aan te trekken."

  Verken het parcours eens in Yorkshire?

  De Belgische WK-selectie ging vandaag de lokale ronde op het parcours in Harrogate verkennen, maar dat hadden ze ook op de rollen kunnen doen. Zwift heeft het WK-parcours elektronisch beschikbaar gemaakt, zodat iedereen eens kan testen wat het peloton zondag te wachten staat. De weersomstandigheden moet je wel zelf simuleren.

  Een wedstrijdje Zwift ziet er zo uit: