Correcte tijden op WK? "In theorie is het windstil, maar wat met aircorugwind?"

  Het stadion in Doha.

  Op het WK atletiek in Doha komen vandaag de eerste Belgen in actie. Naast de sportieve prestaties zal vooral de hitte in de stad en in het stadion een gespreksonderwerp worden de komende dagen. Sporza-journalist Bert Sterckx heeft de temperatuur - letterlijk - al eens opgemeten. "De wegdisciplines zijn het grootste probleem. Veel toppers hebben hun kat gestuurd." 

  "De hitte is enorm, maar vooral de vochtigheidsgraad is heel hoog", getuigt Bert Sterckx, een van onze reporters ter plaatse. "Die kan oplopen tot 85 procent. Het overvalt je en het plakt aan je lijf. Als je met je zonnebril rondloopt, zijn je glazen meteen bedampt."


  "De oplossing van de organisatie is airconditioning, maar ze overdrijven er wel een beetje mee. Die staat op 20 graden of zelfs 17 in de shuttlebus. Het probleem is dat ook de atleten telkens met die klappen worden geconfronteerd. Van een koud hotel naar buiten, op de ijskoude bus, enzovoort. Gezond is het uiteraard niet. En tot overmaat van ramp zijn korte broeken voor vrouwen niet toegelaten in het stadion. Mannen mogen wel een short aan, maar dan een tot onder de knie. En van Jani Kazaltzis weten we dat dat "not done" is. Het zal dus een lange broek worden."

  De oplossing van de organisatie is airconditioning, maar ze overdrijven er wel een beetje mee. Die staat op 20 graden of zelfs 17 in de shuttlebus. Ook de atleten delen in die klappen. Gezond is het uiteraard niet.

  "Ook in het stadion is er airconditioning. Het is niet overdekt, maar binnen is het zo'n 25 graden. Dat doen ze met enorm krachtige blazers. Dat is een energieverspilling van jewelste. Maar ik stel me dan vooral de vraag of dat geen invloed zal hebben op tijden. Die wind is zo hard dat het wel kan tellen als rug- of tegenwind. Hoe zal de organisatie hier correcte tijden kunnen verzekeren? In theorie is het windstil, maar plots staat er anderhalve meter per seconde aircorugwind."

   

  Wat met de disciplines buiten het stadion? "Dat is nog een groter probleem, de marathon en het snelwandelen. Bij de vrouwen begint de marathon om middernacht, maar ook dan is het heet en is er amper zuurstof. Er was even een gerucht dat ze de marathon zouden schrappen, maar dat is van de baan. Veel toppers zijn wel thuis gebleven, Eliud Kipchoge bijvoorbeeld. Ook Koen Naert en Bashir Abdi zijn er niet. Ze willen Tokio niet in het gedrang brengen." 

   

  Binnenkort zal ook het WK voetbal in Qatar gespeeld worden. "Ze kunnen blijkbaar de airco nog harder zetten. Maar vooral voor toeschouwers zal het niet leuk zijn in de verzengende hitte en met heel duur bier. Ook nu zijn er weinig fans, maar 50.000 voor een event van 10 dagen, dus veel sfeer zal er misschien niet zijn."

  "Thiam is onze enige grote medaillekandidaat, maar er is die rechterelleboog"

  Genoeg over het weer, wat mogen we sportief verwachten? "Thiam is onze enige grote medaillekandidaat. Ze is wereld- en olympisch kampioene en heeft dit jaar op verschillende onderdelen haar persoonlijke records verbeterd. Als ze fit is, flirt ze met het Europees record, maar er is altijd die rechterelleboog. Ze heeft wellicht geen enkele speer meer geworpen sinds Talence. Als ze fit is, is ze de beste. Anders zal ze veel concurrentie krijgen van Katarina Johnson-Thompson."

   

  "Daarnaast is Isaac Kimeli in goede doen op de 5.000 meter en kijk ik uit naar Jonathan Sacoor en de 4x400m. Als ze de finale halen, mogen ze naar de Spelen in Tokio. Volgens Jacques Borlée is het mogelijk."

   

  "Internationaal is er na Usain Bolt nog niet echt een vedette opgestaan, maar er is genoeg talent aanwezig om er een mooi WK van te maken."