Rel tussen Salah en Egyptische bond over FIFA-verkiezing: stemmen telden niet mee

  " "

  Mo Salah eindigde 4e in The Best FIFA Awards.

  Er zit opnieuw een haar in de boter tussen topspits Mo Salah en de Egyptische voetbalbond. De aanvaller van Liverpool ontdekte dat de stemmen van de Egyptische aanvoerder en coach niet doorgegeven waren aan de FIFA voor de verkiezing van Speler van het Jaar. Hij schrapte daarop de vermelding "speler van Egypte" op zijn Twitteraccount.

  Voor de Egyptische bond mochten 3 personen stemmen uitdelen voor The Best FIFA Awards. De stemmen van aanvoerder Ahmed Elmohamady en coach Shawky Gharib, die Salah op 1 hadden gezet, werden niet meegeteld. Geen van de twee komt voor op de officiële FIFA-telling op de FIFA-website.

   

  De derde stem, van een mediavertegenwoordiger, staat er wel op: Hany Danial zette Sadio Mané op 1, gevolgd door Cristiano Ronaldo en Salah.

   

  Salah, die 4e eindigde in de uitverkiezing achter Lionel Messi, Virgil van Dijk en Ronaldo, verwijderde na het gala in Milaan het woordje "Egypte" uit zijn Twitterprofiel, schrijft de BBC. Nu staat daar nog enkel "Speler van Liverpool FC" te lezen. Hij postte ook een tweet met volgende vertaalde boodschap: "Wat ze ook doen om te proberen mijn liefde voor Egypte te veranderen, ze zullen er niet in slagen."

   

  Het is niet de eerste keer dat de EFA en Salah botsen: vorig jaar was er een relletje over Salahs portretrechten, waarbij de speler ermee dreigde om het nationale team de rug toe te keren.

  FIFA legt uit: "Handtekeningen waren niet geldig of ontbraken"

  De Egyptische bond (EFA) stuurde ondertussen een brief naar de FIFA met een vraag om uitleg. En de wereldbond had die snel klaar. "De handtekeningen op de stembrieven waren in hoofdletters en waren zo niet geldig (niet authentiek)." Bovendien waren de stemformulieren niet ondertekend door de secretaris-generaal van de federatie, wat verplicht is.

   

  De FIFA haalt aan dat zijn stemprocedure in goede banen wordt geleid door onafhankelijke auditeurs. Zo werd Egypte een eerste keer gecontacteerd om de stembrieven te bevestigen en kreeg het daarna nog "2 herinneringen om de correct ondertekende stemformulieren op 19 augustus in te dienen".

   

  Dat er administratief een en ander misliep bij de EFA kan verklaard worden door de hectiek in juli en augustus bij de bondstop. Die stapte namelijk op na de vroegtijdige uitschakeling van gastland Egypte op de Afrika Cup. In augustus stuurde de FIFA een noodmanagementteam naar Egypte om de federatie te leiden.