Kimeli en Hendrix zien 2 Kenianen uitvallen op 5.000m door dopingissues

  " "

  Michael Kibet en Daniel Simiyu zijn de nummers 1 en 2 van de Keniaanse trials.

  De Keniaanse atletiekploeg heeft een zware klap te verwerken gekregen: de lopers Michael Kibet en Daniel Simiyu mogen op het WK in Doha niet uitkomen op de 5.000m. Het duo voldoet niet aan de strenge antidopingeisen van de AIU, het onafhankelijke integriteitsunit van de atletiek.

  De 5.000m is traditioneel een onderdeel waarop Kenia kanshebbers levert voor het goud. Alleen Nicholas Kimeli en Jaco Krop blijven nu nog over Kenia. De Belgische eer wordt vanaf vrijdag in de series verdedigd door Isaac Kimeli en Robin Hendrix.

   

  De Keniaanse atletiek kwam eerder deze week ook al negatief in het nieuws door een reportage van de Duitse tv-zender ZDF, waarin het gebruik van epo door Keniaanse atleten zou zijn aangetoond.

   

  De AIU heeft een streng beleid ingevoerd om doping op het WK tegen te gaan. Voor Kenia gelden de zwaarste eisen, omdat het land tot 1 van de 5 naties behoort met de meeste dopingzondaars in de atletiek.

   

  Om er zeker van te zijn dat atleten uit Kenia schoon aan de start komen in Doha, moesten ze minstens 4 dopingcontroles ondergaan in de 6 maanden voor het WK. Kibet (20) en Simiyu (24), in Kenia de nummer 1 en 2 van de trials, voldeden niet aan die eis. Kimeli (20) en Krop (18) zijn de nummers 3 en 4 van de selectiewedstrijden.

   

  De twee geweerden werden als bijna zekerheden in de finale gezien, dus komen er 2 plaatsen (op 15) vrij voor hun concurrenten. Daar kunnen de Belgen mogelijk van profiteren.