Game over voor malafide makelaars? Clearinghouse krijgt gunstig advies

  Het voorstel moet nu nog groen licht krijgen op de Algemene Vergadering van de Pro League.

  De financiële mallemolen rond voetbaltransfers zal dan toch transparanter worden. Het Auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft een gunstig advies gegeven aan de reglementering rond het clearinghouse.

  De (verdoken) commissies voor makelaars swingen de laatste jaren de pan uit in de Belgische competitie. De Pro League bindt nu de strijd aan met malafide voetbalmakelaars. Een clearinghouse moet zorgen voor maximale transparantie bij de financiële transacties ten opzichte van makelaars.

   

  In juli keurde de Pro League de ondersteunende tekst al goed, maar de Mededingingsautoriteit was kritisch voor het voorstel. Na enkele ingrepen werd het reglementsvoorstel vandaag dan toch goedgekeurd door de BMA. 

   

  De gewijzigde tekst moet nu nog worden goedgekeurd op de Algemene Vergadering van de Pro League, ten laatste op 17 december. Als alles goed gaat, kan het clearinghouse in werking treden in januari 2020 bij de volgende mercato. De oprichting zal 400.000 euro kosten.

   

  "De Pro League herhaalt zijn engagement om zowel belangenconflicten uit de weg te ruimen als de transparantie te verhogen en verzekeren in de contacten met de spelersmakelaars", klinkt het in het persbericht van de Pro League.