ATP legt Kyrgios voorwaardelijke schorsing van 16 weken op

  De Australiër (ATP-27) is een tennisser met een handleiding.

  De 24-jarige Kyrgios ging (andermaal) over de schreef op het ATP-toernooi in Cincinnati vorige maand.

  De mannentennisbond ATP heeft enfant terrible Nick Kyrgios gestraft met een schorsing van 16 weken met uitstel voor zijn slechte gedrag de voorbije 12 maanden, met de woedeaanval vorige maand in Cincinnati als climax. Daar komt ook nog een voorwaardelijke boete van 25.000 euro bij. Een van de voorwaarden is dat hij zich mentaal laat begeleiden.

  Kyrgios is al enkele jaren een tennisser met een handleiding. Met zijn wispelturige gedrag choqueert hij regelmatig tennisvolgers. In Cincinnati ging de nummer 27 van de wereld flink door het lint in zijn duel met de Rus Karen Chatsjanov.

   

  De Australiër stond halverwege de 2e set recht van zijn stoel en zei dat hij aan een plaspauze toe was. De Ierse umpire Fergus Murphy stond die niet toe. Toch vertrok Kyrgios, met 2 rackets in zijn hand. Op tv-beelden is te zien dat hij in een gang beide rackets stukslaat, waarna hij terugkeert naar het court.

   

  Chatsjanov won de wedstrijd uiteindelijk, waarna Kyrgios weigerde de umpire, die hij geregeld verbaal bestookte, de hand te schudden. "Je bent een lul", riep de Australiër hem toe, waarop hij zijn schoenen in het publiek gooide en zijn stukgeslagen rackets aan enkele  jonge toeschouwers gaf. Voor die feiten kreeg de Australiër al een boete van 113.000 dollar (ruim 100.000 euro).

   

  Maar de man die op de US Open de tennisbond als corrupt omschreef, had ook een onderzoek van de ATP aan zijn been. En dat stelde "stevig wangedrag" vast: "Uit het onderzoek bleek dat het patroon in Kyrgios' verbale aanvallen van officials en/of toeschouwers in de voorbije 12 maanden een inbreuk is."

   

  "De schorsing onder voorwaarden zal opgeheven worden na 6 maanden", verduidelijkte de ATP, die het woelwater enkele maatregelen oplegt waaraan hij moet voldoen. Zo moet hij de gedragscode respecteren, beroep doen op een mental coach op toernooien en een gedragstherapeut raadplegen tijdens het tussenseizoen (november-december, red). Kyrgios heeft 5 werkdagen om in beroep te gaan tegen zijn straf.

  Kyrgios laat Aziatische toernooien schieten door sleutelbeenblessure

  Voorlopig komt Kyrgios evenwel niet aan tennissen toe. Hij zal de volgende weken niet aantreden in de reeks tennistoernooien die in Azië op de planning staan. Hij liep op de Laver Cup in Genève een blessure ter hoogte van sleutelbeen en schouder op.

   

  "Helaas evolueerde een sleutelbeenblessure die ik op de Laver cup opliep ongunstig en moet ik me terugtrekken uit de "Asian Swing"", twitterde Kyrgios. "Ik keer terug naar Australië om te rusten en te herstellen. Tot weldra."

   

  Kyrgios was op de Laver Cup aan zet met "Team Wereld", dat met 13-11 verloor van "Team Europa". Hij vloog vanuit Genève wel door naar de Chinese stad Zhuhai, waar hij woensdag in de eerste ronde van het ATP-toernooi echter verloor van de Italiaan Andreas Seppi. Serveren ging in die partij moeizaam vanwege zijn schouderklachten. Hij hoopt in november weer fit te zijn voor de finaleweek van de Daviscup in Madrid. De Australiër won dit jaar twee ATP-toernooien, in Acapulco en Washington.