Bondscoach: "Ga nu niet de rol van Evenepoel voor zondag verklappen"

  Remco Evenepoel

  Evenepoel werd in Yorkshire de jongste vicewereldkampioen tijdrijden ooit.

  Het WK tijdrijden bij de Belgen: succes enerzijds, pech anderzijds. Remco Evenepoel veroverde de zilveren medaille, Victor Campenaerts en Yves Lampaert hadden pech. Bondscoach Rik Verbrugghe en Klaas Lodewyck (ploegleider Deceuninck-Quick Step) blikken terug én vooruit.

  Verbrugghe: "Moeilijk om deze prestatie te plaatsen"

  Een zilveren medaille voor Remco Evenepoel. "Of ik dit voordien mogelijk achtte? We wisten dat er een kans was op een medaille", vertelt bondscoach Rik Verbrugghe bij Sporza.  "Top 5 had sowieso al mooi geweest. We mogen niet vergeten dat hij 19 jaar is. Maar vicewereldkampioen, daar mag hij toch maar bij staan."

   

  "Boven op het tweede klimmetje was ik toch even bang. Toen voelde hij of hij lek aan het rijden was. Ik dacht: "Het is toch niet waar, hé." Onze mecanicien stond al klaar, maar even nadien zagen we dat het geen leegloper was."

   

  Evenepoel verbaasde wielerliefhebbend België - zeg maar de wielerfans over de hele wereldbol - dit seizoen al meerdere keren. Waar mogen we deze medaille plaatsen? "Dat is moeilijk te plaatsen. Ik denk dat we zijn hele jaar moeten onthouden. Op 19 jaar San Sebastian winnen, Europees kampioen tijdrijden worden, nu zilver op het WK. Als coach kan ik enkel maar naar de toekomst kijken en daarop voortbouwen."

  Op 19 jaar San Sebastian winnen, Europees kampioen tijdrijden worden, nu 2e op het WK. Als coach kan ik enkel maar naar de toekomst kijken en daarop voortbouwen.

  Bondscoach Rik Verbrugghe

  "Plan met Evenepoel in wegrit blijft tussen mij en team"

  Zondag staat Evenepoel ook voor zijn opdracht in de wegrit. Wat is zijn rol daar? Verbrugghe laat de buitenwereld nog wat speculeren. "Zijn rol blijft tussen mij en het team. Dat ga ik nu niet verklappen. Als hij wegspringt op een makkelijk moment, heeft hij meteen 100 man op zijn wiel. Maar er gaan er een paar zijn die zullen twijfelen, die denken dat ze zich belachelijk gaan maken met hem. Ze durven niet altijd meegaan."

   

  "Dat hij echt zo sterk is, speelt zijn rol wel. Hij heeft meer vermogen dan de anderen. Vooral in de tijdrit gaat het om vermogen, zondag is wat anders. 285 kilometer waar het vooral belangrijk zal zijn om voldoende te eten, te drinken en zoveel mogelijk krachten te sparen."

   

  "Op die afstand zullen ervaren rotten als een Gilbert of Van Avermaet een voordeel hebben op hem. Maar ik zie hem wel tot iets in staat zijn", aldus bondscoach Rik Verbrugghe.

  Bekijk het volledige interview met Verbrugghe

  Lodewyck: "Remco wil maar 1 iets: de beste zijn"

  Klaas Lodewyck wordt stilaan de vaste begeleider in het team van Evenepoel bij Deceuninck-Quick Step. "Schrikken doe ik niet echt van zijn prestatie, want je weet dat hij echt tot veel in staat is", reageert Lodewyck bij Sporza. "Natuurlijk tegen zulke kleppers, de wereldtop... Op het Europees kampioenschap bevestigde hij zijn goeie conditie al. Maar om vandaag 2e te eindigen, is toch een heel sterke prestatie."

   

  Als 19-jarige renner zette Evenepoel mannen als Tony Martin en Alex Dowsett op meer dan een minuut. "Dat is heel snel kunnen rijden met de fiets. Enorm afzien op training, enorme discipline voor zichzelf. En enorm veel talent. Als Remco een beetje talent zou uitdelen, zouden veel jongens een klassieker kunnen winnen. Met een heel klein beetje talent van hem. Het is indrukwekkend."

   

  "Een topper is iemand die altijd iets meer doet, die meer kan afzien. Remco is iemand die je in plaats van aan te moedigen, soms een beetje moet afremmen. Want hij zou te veel doen. In de aanloop naar zo'n WK mag dat wel. Hij wil maar 1 iets: de beste zijn in iedere koers waar hij start."

   

  Het plan voor Evenepoel tijdens de wegrit volgens Lodewyck? "Zeker niet op kop rijden, maar wachten. De koerssituatie afwachten en net voor de grote finale Remco vooruitsturen met een man of 8. Geef hem een minuut en haal hem dan maar eens terug. Met regen op een lastig parcours, dan wens ik de jongens die erachter moeten rijden heel veel succes."

  Als Remco een beetje talent zou uitdelen, zouden veel jongens een klassieker kunnen winnen. Met een heel klein beetje talent van hem.

  DQS-ploegleider Klaas Lodewyck

  Evenepoel met Dennis en Ganna op het WK-podium.