Twee voorzitters staan op met kater: "Er was genoeg kwaliteit"

  " "

  Eersteklassers Cercle Brugge en Waasland-Beveren liggen uit de beker tegen een lagereklasser.

  Cercle Brugge en Waasland-Beveren zitten in de hoek waar de klappen vallen. Ze staan respectievelijk 14e en 15e in de competitie en gingen er dinsdagavond uit in de 1/16e finales van de Beker van België tegen een lagereklasser.  Wat doet dat met het hart van de voorzitters?

  Cercle Brugge deelt in de competitie de laatste plaats met Waasland-Beveren en Eupen. Elk hebben ze 3 punten. Daar kwam gisteren de blamerende thuisnederlaag tegen Rebecquoise uit tweede amateur bij.  Frans Schotte, de voorzitter van de Vereniging, heeft niet goed geslapen.

   

  "De analyse? Die is moeilijk te maken als je nog de emotie van het moment voelt. Maar 's nachts kan je al eens nadenken. We hebben gewoon - denk ik - de zaak onderschat. Zowel in de samenstelling van de ploeg als in de gedrevenheid van de ploeg. Veel spelers speelden voor de eerste keer samen."

   

  Schotte wijst dus ook naar de trainer. “Die mensen doen uiteraard hun best, maar ik denk dat er onderschatting is geweest. De competitie loopt al niet zo geweldig en als je dan een bekerwedstrijd hebt tegen een ploeg uit 2e Amateur, wil je zuinig omspringen met de krachten die je hebt. Dat is gebeurd."

   

  "Meestal speel je tegen zo’n ploegen in het begin van de voorbereiding,  Alleen haal je niet dezelfde resultaten tegen een gedreven tegenstander die volop in competitie speelt en die wil gaan voor bekersucces. Dan kan je dit voorhebben."

  De competitie loopt niet geweldig en als je dan een bekerwedstrijd hebt tegen een ploeg uit 2e Amateur, wil je zuinig omspringen met de krachten. Dat is gebeurd.

  Schotte: "Individueel talent genoeg, maar..."

  Het resultaat is een grote teleurstelling voor Frans Schotte. "Er waren 2 zaken: de 1e doelstelling was winnen, de 2e doelstelling was winnen om vertrouwen op te doen voor de belangrijke match van zaterdag tegen Eupen. We hebben niet gewonnen en vertrouwen zullen we er zeker niet uitgehaald hebben."

   

  Van een crisis wil de baas evenwel niet horen. "Er is nog geen crisis. In die zin dat alle betrokkenen bij de besluitvorming allemaal nog het idee hebben dat we alleen resultaten kunnen boeken als we allemaal dezelfde kant op kijken. Bij crisis heb je dat niet meer."

   

  "Waar we ons wel over ongerust maken, is natuurlijk dat wij niet kunnen blijven verliezen. Eupen is een 6 puntenmatch. We moeten 3 punten halen, want met 1 punt komen we niet vooruit.”

   

  Moet coach Fabien Mercadal op zijn tellen passen? "Tot vandaag kan ik moeilijk zeggen dat de trainer fout geweest is. Al zal er uiteraard wel een grondig gesprek met de trainer komen. Dat is evenwel de materie van de technisch directeur. Ze kennen mijn mening, maar die doet niet veel ter zake."

   

  Schotte weet wat er schort. “Er is genoeg individuele kwaliteit bij de spelers, maar door de moeizame mercato zijn we zeer laat met een complete ploeg beginnen trainen. Het ploegspel moet nog komen. Dat spel was toch al meer zichtbaar in de voorbije 3 moeilijke wedstrijden tegen Gent, Club en Antwerp."

  Huyck: "Het mentale is een zorg"

  Ook collega-voorzitter Dirk Huyck van Waasland-Beveren is woensdag opgestaan met het gevoel van een stevige kater. "Die is nog niet verteerd. We zijn bijzonder ontgoocheld, maar dat is voetbal."

   

  Hoe komt het dat zijn ploeg een 3-1-voorsprong weggaf? "In principe zou dat niet mogen. Er ligt een aantal individuele fouten aan de oorsprong van de 3-3. En dan krijg je een cupmentaliteit waarbij de tweedeklasser bloed ruikt en over de eersteklasser wipt."

   

  "De laatste weken hebben we goed gespeeld, maar net niet gewonnen of maar 1 punt gepakt. We zitten in de hoek waar de klappen vallen. Dan krijg je vrij snel die mentale tik. Als het 3-3 wordt, zie je die angst weer in de groep sluipen. Dat is heel duidelijk. De kern is vrij groot, heel veel jongens zijn klaar om minuten te krijgen. De jongens op het veld hadden in principe voldoende kwaliteiten om de overwinning thuis te houden.”

   

  Trainer Arnauld Mercier steekt de hand in eigen boezem, maar daar koopt Huyck niets mee. "Of nu de coach dan wel de spelers verantwoordelijk zijn, als club wilden we het bijzonder graag goed doen in de beker. Het enige kleine voordeel is dat alles op de competitie kunnen zetten."

  Er ontstond een cupmentaliteit waarbij de tweedeklasser bloed ruikt en over de eersteklasser wipt.

  "Anderlecht en Waasland-Beveren hebben te weinig punten"

  Dit weekend staat Waasland-Beveren voor een zware opdracht. Op papier, want de tegenstander heet Anderlecht. Volgens de statistieken is het meer een degradatietopper. “Dat vind ik een te zwaar woord in deze fase van de competitie. Het is een match tussen 2 ploegen die meer punten hadden verdiend. Het is voor beide een beetje een mentale kwestie."


  "Het zal een open wedstrijd zijn. Ik weet niet of de situatie van Anderlecht een voordeel biedt voor ons. Niemand zal de match aanvangen als een makkie en iedereen zal de belangen beseffen. We moeten op onszelf focussen en zelf klaar zijn. Mentaal, fysiek en voetbaltechnisch.”

   

  Sinds de trainerswissel, Mercier voor Custovic, is er beterschap merkbaar. Dus krijgt Mercier nog wat tijd: "Ik denk dat Arnauld bijzonder goed werk aan het leveren is met zijn staf. We moeten gisteren vergeten en terugvallen op de laatste 3 competitieduels."