Boonen, 14 jaar later: "Ben Tommeke, Tommeke, Tommeke kotsbeu, maar is toch leuke herinnering"

  " "

  Op 25 september 2005 wint Tom Boonen het WK in Madrid.

  Dag op dag 14 jaar geleden heeft Tom Boonen België de wereldtitel bezorgd op de weg. In Madrid was de toen 24-jarige flandrien de snelste van een elitegroep. Commentator Michel Wuyts sprak de legendarische woorden: "Tommeke, Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?" Die blijven Boonen achtervolgen.

  Kijk nog eens naar de finish van Boonen op het WK 2005:

  "WK van 2005 had geen dag vroeger of later moeten vallen"

  Wuyts' gevleugelde woorden werden in een liedje met een beat onder gevlochten. In die mate dat de nu 38-jarige Boonen dat "Tommeke" niet meer zo plezant vindt.

   

  Dat vertelde de oud-wielerkampioen in de Grote Peter Van De Veire Ochtendshow  vanochtend op MNM: "Ik vond dat toen helemaal niet erg, maar 14 jaar later kan ik wel zeggen dat als ze dat 25 keer per dag naar je hoofd slingeren, je dat kotsbeu wordt."

   

  Al blijft Boonen natuurlijk het mooie van het moment koesteren: "Het is eigenlijk altijd wel grappig geweest. We zullen het erop houden dat iedere dag dat ik het hoor een leuke herinnering is.”

   

  Boonen was in 2005 ook al de man van het voorjaar met zeges in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Hoe hard had hij zich voorbereid op dat WK?

   

  "Heel hard. Ik was in de Tour in de groene trui uitgevallen na een stomme valpartij. Mijn knie was kapot. Ik heb het toen 2 à 3 weken kalm aan gedaan en ben daarna enkel nog met het WK bezig geweest."

   

  "Ik reed de Vuelta in voorbereiding, de focus lag volledig op het WK. Dat had geen dag vroeger of later moeten vallen. Het was dag op dag perfect."

  Beluister nog eens Virtual Zone met de Tom Boonen Remix:

  "Mezelf al eens afgevraagd hoe makkelijk het zou zijn om nog eens profkoers te winnen"

  Kim Clijsters maakte enkele weken geleden op haar 36e haar comeback als tennisster bekend. Is dat ook niet iets voor Boonen, wou Van De Veire weten?

   

  “Ik denk dat iedereen in onze situatie - mannen en vrouwen van 36, 37 en 38 jaar die een sportcarrière hebben meegemaakt - daar wel eens aan denkt."

   

  "Het is een leven dat met niets te vergelijken valt, met enorm veel hoogtes en laagtes, met maandenlange voorbereidingen en doelstellingen die eraan zitten te komen ... En opeens valt dat alles weg."

   

  "Je denkt: "Oh leuk, nu heb ik tijd om iets anders te doen." Maar dan begin je na te denken: "Ik wil eigenlijk helemaal niets anders doen." Ik begrijp Kim dus wel."

   

  "Ik heb het zelf nooit overwogen. Ik moet eerlijk zeggen: in de wielrennerij zijn comebacks niet veel succesvol geweest. En dan bedoel ik niet dat je koersen zou moeten gaan winnen."

   

  "Wat ik mezelf wel al heb afgevraagd: "Puur fysiek, hoe makkelijk zou het zijn om nog eens een profkoers te winnen?" Daar iets rond maken, zou me eventueel wel interesseren. Maar dan heb ik ook meteen zoiets van dat het niet aan mij is om zoiets te doen. Want dan wordt het toch weer een comeback."

  Boonen zal dus zelf geen wereldkampioen meer worden, wie is voor hem zondag de grote favoriet? "Ik hoop op een Belg natuurlijk. En als ik dan 1 naam moet noemen, zeg ik Gilbert. Ik zag hem heel sterk bezig in de Vuelta en hij is sterk en slim genoeg om de hele Belgische ploeg te gebruiken."

   

  "Al zal met het weer van gisteren bij de beloftetijdrit Tim Wellens ook niet kansloos zijn. Die was in Canada heel goed en houdt van superslecht weer. En Dylan Teuns en Greg Van Avermaet zijn ook goed bezig geweest."

  Boonen was ook te gast in Vandaag over zichzelf, zijn racecarrière en het WK: