Derwael zet moeilijkere oefening in koelkast voor WK: "Team primeert"

  Van 4 tot 13 oktober vindt in Stuttgart het WK turnen plaats. Nina Derwael verdedigt er haar titel aan de brug, maar misschien nog belangrijker is het olympische ticket voor de ploeg.

  Derwael: "Ik heb weer de vorm van vorig jaar"

  Nina Derwael beleefde bijna een jaar geleden een hoogdag op het WK turnen in Doha, toen ze goud veroverde op de brug. "Maar ik kijk niet graag achterom, ik kijk vooral vooruit, naar de Spelen. Daarom dat het team op dit WK zo belangrijk is."

   

  België moet zich bij de top 12 scharen om met een team van 4 turnsters naar Tokio te mogen. "Ik denk dat dat haalbaar is, maar dan moeten we in de wedstrijd tonen wat we op training tonen."

   

  Derwael zat zelf een tijdje in een dipje. Ze werkte aan een moeilijkere oefening aan de brug, maar dat pakte niet goed uit. "Ik denk dat ik nu weer de vorm van vorig jaar heb. Ik heb er alvast veel zin in."

   

  "We hebben wel beslist om de moeilijkheidsgraad aan de brug te behouden zoals daarvoor. De oefening is lichtjes veranderd, zodat de uitvoering hoger kan zijn. Ik had die zekerheid nodig en het team heeft een hoge score van mij aan de brug nodig."

  Heuls: "Nina is weer favoriet voor goud op de brug"

  Ook Marjorie Heuls heeft er vertrouwen in dat de vrouwen zich in Stuttgart kunnen plaatsen voor de Spelen. "De laatste testen waren bemoedigend. 162 punten halen, is ons doel. We denken dat dat moet volstaan voor de top 12."

   

  "We hebben de oefeningen zo gemaakt dat iedereen er met vertrouwen aan kan beginnen. Want onder stress is stabiliteit belangrijk. De moeilijkere oefeningen zijn dan voor na de kwalificaties."

   

  Heuls bevestigt dat Derwael een klik heeft gemaakt na een moeilijke periode. "Die val aan de brug heeft haar wakkergeschud. Ze is weer serieus aan de voorbereiding op het WK begonnen. Uiteraard behoort ze weer tot de favorieten op het goud op de brug. Ze heeft nog altijd een van de hoogste moeilijkheidsgraden en soms turnt ze haar oefening zo dat ik denk: hier heeft ze toch geen enkele fout gemaakt?"

  WK-selectie bij de vrouwen

  • Senna Deriks
  • Margaux Daveloose
  • Nina Derwael
  • Maellyse Brassart
  • Jade Vansteenkiste
  • Julie Vandamme

  Van Damme: "Als we 245 punten halen, is Tokio niet veraf"

  De mannen stonden de voorbije jaren wat in de schaduw van de succesvolle Belgische vrouwenploeg, maar ook zij hebben ambitie om als team naar Tokio te trekken. "De doelstelling is om 245 punten te turnen, dat is onze lat", zegt Koen Van Damme, de coach van de mannenploeg.

   

  "Dat is ons nog nooit gelukt, maar we hebben een goeie voorbereiding achter de rug en sommige jongens staan nu op de top van hun kunnen."

   

  "Het is moeilijk om in te schatten of die 245 punten volstaan voor Tokio, want het ligt dicht bij elkaar. Als we dat totaal halen, hebben we zelf het maximale gedaan. Dan denk ik dat we er niet veraf zullen zijn."

   

  België doet het in Stuttgart zonder ringenspecialist Dennis Goossens, die op de Spelen van Rio nog de finale haalde op dat toestel. "Dennis heeft dit jaar zijn niveau van vorig jaar niet kunnen benaderen. Op dit moment is zijn meerwaarde aan de ringen niet groot genoeg in vergelijking met andere jongens. Hij blijft de ploeg steunen, want hij weet dat zijn grootste kans om toch nog de Spelen te halen met het team is."

  WK-selectie bij de mannen

  • Noah Kuavita
  • Jimmy Verbaeys
  • Luka Van den Keybus
  • Maxime Gentges
  • Florian Landuyt
  • Daan Kenis