"7 kopmannen is veel gezegd, iedereen kent zijn plaats en waarde"

  Tegen de tijd dat u dit leest, is de Belgische delegatie voor de WK-wegrit bij de mannen waarschijnlijk al aangekomen in Engeland. De woorden van Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en Dylan Teuns verraadden eendracht voor zondag.

  Remco Evenepoel en Yves Lampaert zijn al even in Yorkshire. Samen met Victor Campenaerts rijden ze woensdag de tijdrit. Dinsdag is ook de rest van de wegploeg naar Engeland gereisd. Tim Wellens en Philippe Gilbert deden dat vanuit Nice.

   

  Tim Declercq, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en Dylan Teuns vertrokken vanop de luchthaven van Zaventem. Van Avermaet oogde uiterlijk bijzonder kalm, maar we kunnen ons voorstellen dat hij op zijn 34e en op een parcours dat hem ligt inwendig vurig hoopt op een wereldtitel.

   

  "Yorkshire is een klassiek parcours. We hebben een klassieke ploeg op de been gebracht, dus maken we kans. De concurrentie zal ook in orde zijn natuurlijk, maar het is altijd vooral zaak zelf goed in vorm te zijn. Ik ben in vorm en dat geeft vertrouwen. We kunnen er veel over praten, maar het zal zondag moeten gebeuren."

   

  Dat hij samen met Philippe Gilbert de uitgesproken kopman is, wil Van Avermaet niet gezegd hebben, maar tussen de lijnen rekent hij daar wel op. "Dat de ploeg mijn kaart moet trekken wil ik niet zeggen. De koers zal sowieso zwaar genoeg zijn. Dan komt er vanzelfsprekend afscheiding. Ik kan ook een slechte dag hebben en dan zijn er anderen om het af te maken."

   

  "Maar dat we met 7 kopmannen zijn, is veel gezegd. Ik denk dat iedereen zijn plaats en waarde kent. De rest kan ook winnen, maar het zal afhangen van de koerssituatie. We moeten uitgaan van onze sterkte in de breedte en daarmee spelen."

   

  "Het zou stom zijn om ieder voor zich te rijden. Iedereen weet wat hij kan en moet eerlijk zijn. Het wordt een zware, technische koers van 280 kilometer. Een zware klassieker, zeg maar. Dan kom je bij een aantal renners uit."

  "Eerder 7 goede kaarten, dan 7 kopmannen"

  Oliver Naesen en Dylan Teuns zullen dus gediend moeten worden door de koerssituatie als ze wereldkampioen willen worden. Daar kunnen ze mee leven.

   

  "Zeggen dat we met zeven kopmannen zijn, is een groot woord. We hebben eerder zeven goede kaarten in handen", zei Naesen. "Greg en Philippe steken er bovenuit de laatste weken en dan zwijg ik nog over de rest van hun carrière."

   

  "Met concurrentie binnen het eigen team ben ik niet bezig. We moeten de andere landen kloppen. Daarvoor moeten we alle mogelijke scenario's doornemen en het moet duidelijk zijn wie welk scenario invult. Als er goede afspraken zijn, komt alles goed. Ik voel me in elk geval goed."

   

  Dat goede gevoel overheerst ook bij Teuns. "De Vuelta was goed en ik heb ondertussen voldoende gerust. De vorm is er, nu hoop ik op een goede dag zondag. Wat de tactiek is, zal de bondscoach bekendmaken, maar ik heb al met hem gesproken en ik kan me best goed vinden in zijn aanpak."

   

  "Greg en Philippe zijn de vooruitgeschoven mannen. Ik zal iemand zijn die moet meeschuiven of zelf aanvallen zodat we in een luxepositie zitten."