"Als Campenaerts zegt dat Evenepoel zijn topfavoriet is, dan meent hij dat"

  Remco Evenepoel en Victor Campenaerts.

  Wielerliefhebbers kijken reikhalzend uit naar de WK-tijdrit van deze namiddag. België beschikt met uurrecordhouder Victor Campenaerts (27), Europees kampioen Remco Evenepoel (19) en Yves Lampaert (28) over 3 kleppers. Radiocommentator Christophe Vandegoor blikt vooruit op het "WK der vraagtekens". 

  Wat met Victor Campenaerts?

  "Victor heeft na zijn dip toch nog erg veel inspanningen gedaan en kan dus een goeie uitslag rijden", stelt Christophe Vandegoor. "Of dat dan het podium is zoals vorig jaar... Gezien de iets mindere tegenstand zou het kunnen, maar het is ook voor mij een vraagteken waar hij kan eindigen."

   

  "Ik ben wel zeker dat het in zijn hoofd weer juist zit. Hij is hier al een tijdje, heeft hier een huisje gehuurd, is weer omringd door zijn crew uit Mexico, ... Dat wijst erop dat hij nog eens wil uithalen. Hij kan het niet over zijn kant laten gaan: vorig jaar een medaille, uurrecordhouder en dan zeggen dat het niet gaat. Daarvoor is zijn eergevoel veel te groot."

   

  "Alleen: als hij Remco Evenepoel naar voren schuift als topfavoriet, dan denk ik dat dat gemeend is en dat hij zichzelf niet in de positie van underdog wil plaatsen. Alles zal ongetwijfeld tot in de puntjes geregeld zijn en hij zal alle lijnen verkend hebben. Daar hangt het straks niet van af. Ik zet hem net op of net naast het podium."

  Vorig jaar pakte Victor Campenaerts brons in Innsbruck.

  Wat met Remco Evenepoel?

  "Ik hink bij Remco op twee gedachten", zegt Christophe Vandegoor over de tweede Belgische kanshebber. "Ik sprak onlangs met zijn trainer Koen Pelgrim en hij sprak heel voorzichtig over de top 10. Dat vind ik te weinig. Remco sprak op zijn persbabbel over de top 5 en dat zou prachtig zijn voor een neoprof."

   

  "Maar kan hij het WK winnen? Ja. En daar moeten we niet verbaasd over zijn. Maar ik denk ook aan wat het zou betekenen voor een 19-jarige neoprof, die een jaar na zijn wereldtitel bij de junioren wereldkampioen bij de profs wordt. Dan moeten we anderzijds toch ook onze ogen uitwrijven."

   

  "Ik zag ook tweets van Axel Merckx en Iljo Keisse die zich afvragen wie hem zal kloppen. Hij heeft naar deze tijdrit toegeleefd, meer dan naar de wegrit. Het EK was niet volledig op zijn lijf geschreven en zelfs daar reed hij weg van de concurrentie. Daar was niet de grote wereldtop, maar op dit geaccidenteerde parcours kan hij nog meer zijn wattages benutten."

   

  "Remco is dus zeker podiumkandidaat. En wanneer iedereen het heeft over een fenomeen, dan hoort een wereldtitel daar misschien bij."

  Wat met Rohan Dennis?

  "Straf verhaal, hé", zegt onze radiocommentator. "Na zijn vreemde opgave in de Tour heeft hij niet meer gekoerst. Hij heeft in stilte toegewerkt naar dit WK."

   

  "Hij zou ook niet met zijn Merida-fiets rijden, het onderwerp van de twist bij zijn ploeg Bahrein-Merida."

   

  "Maar ik denk dat slechts één man op de vragen kan antwoorden en dat is Dennis zelf. Hij weet hoe hij zich heeft voorbereid."

   

  "Hij is ook voor mij een onzekere factor. Kan hij naar een hoog niveau groeien zonder competitie en met alleen maar trainingen? Daarvoor ken ik hem te weinig."

  Mag Rohan Dennis nog een jaartje in de regenboogtrui fietsen?

  Wat met Primoz Roglic?

  "Hij is de grote favoriet", luidt de mening van Christophe Vandegoor vanuit Yorkshire. "Maar hoe groot is zijn voldoening 10 dagen na de Vuelta? Dat weet je niet. Als hij wint, dan zegt iedereen dat hij een boost heeft gehad na die Vuelta. Als hij niet wint, dan is hij mentaal moe. Zo kan alles uitgelegd worden."

   

  "Hij is dit jaar per definitie de beste tijdrijder bij afwezigheid van Tom Dumoulin. Als je kijkt naar de uitslagen van de langere tijdritten op de grote momenten dit seizoen, dan is Roglic de nummer 1."

   

  "Net een trapje lager zet ik Remco Evenepoel en Kasper Asgreen. Met Victor Campenaerts die balanceert op de 3e plaats. Geraint Thomas, Tom Dumoulin en Chris Froome zijn er niet. Er zijn nog al WK's geweest waar een Vasil Kirijenka won. Die mannen moeten van hun afwezigheid profiteren."

  Geeft zijn eindzege in de Vuelta Primoz Roglic vleugels?

  Volg het WK op alle Sporza-kanalen

  U hoeft van de tijdrit bij de profs geen seconde te missen. Op Eén zijn we op de afspraak vanaf 14u, op Radio 1 zijn er flitsen vanuit Engeland en op sporza.be kunt u alles volgen met livestream en tekstupdates.