Thiam klaar voor nieuwe wereldtitel: "Maar iedereen begint met 0 punten"

  " "

  Nafi Thiam verdedigt haar wereldtitel in de zevenkamp in Doha.

  Nafi Thiam is vanochtend vroeg richting Doha vertrokken, waar ze op 2 en 3 oktober haar wereldtitel in de zevenkamp probeert te verlengen. "Ik ben in vorm en heb me goed voorbereid, maar ik begin net als de andere meisjes met 0 punten. Alles kan gebeuren." Aan haar opspelende elleboog  wou ze niet te veel denken: "Ik wil positief aan de competitie beginnen."

  Thiam is als olympische, wereld- en Europese kampioene uiteraard dé favoriet om zichzelf op te volgen. Ze won in juni ook de prestigieuze zevenkamp in Talence, maar eindigde toen in tranen met een elleboogblessure. Na een lange rust- en herstelperiode beperkte ze zich sindsdien tot ver- en hoogspringen, maar dat deed ze dan ook met brio.

   

  "Ik voel me goed. Al ben ik een beetje moe, want ik moest vroeg opstaan om te vertrekken. Maar het gaat goed, dat toonden de laatste wedstrijden. We zien wel hoe het daar gaat."

   

  Want er is die elleboog, die haar nu toch al enkele jaren parten speelt. Hoe gaat het daarmee? "Het gaat. Ik probeer er niet te veel aan te denken. Je moet positief blijven voor de wedstrijd. Het is niet iets waar ik wil aan denken op dit ogenblik."

   

  Ondanks die elleboog verbeterde Thiam toch bijna het Europese record in Talence. Iedereen verwacht straks dat ze gewoon haar titel verlengt. Hoe ziet ze zelf haar kansen? "Ik heb dezelfde kansen als iedereen. Iedereen begint met 0 punten en alles kan gebeuren. Ik heb hard gewerkt in een moeilijk jaar voor mij."

   

  "Ik ga mijn uiterste best doen. Ik leg me geen druk op. Ik ben in vorm en moet gewoon doen wat ik gewend ben om te doen. En dan zien we wel hoe het verloopt. De druk van buitenaf ben ik ondertussen gewoon, het maakt deel uit van het spel. Al klinkt dat eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Al leg ik mezelf nog het meeste druk op."

   

  Iedereen vreest de warmte in Doha, waar het momenteel bijna 40 graden is. "We hebben geprobeerd ons daarop voor te bereiden op het vlak van recuperatie, hydratatie ... We hebben vesten getest om koel te blijven. Het wordt zeker warm, maar dat geldt voor iedereen. Er is niemand bij die daar voordeel uithaalt."