Wereldkampioene Lasitskene kritisch voor Russische dopingautoriteiten

  Maria Lasitskene.

  Maria Lasitskene.

  De Russische wereldkampioene hoogspringen, Maria Lasitskene, heeft zich kritisch uitgelaten over de dopingautoriteiten in eigen land. Ze is bang opnieuw de Olympische Spelen te missen en roept "de verantwoordelijken voor deze schande" op om op te stappen.

  Maria Lasitskene, die zich zowel in 2015 als 2017 tot wereldkampioene hoogspringen kroonde, vreest om na de Olympische Spelen van 2016 ook die van 2020 te moeten missen.

   

  Maandag maakte het Wereldantidopingagentschap (WADA) bekend dat ze onsamenhangende data had gekregen van het dopinglabo in Moskou. De Russen krijgen drie weken om daar een verklaring voor te geven.

   

  Er is een vermoeden dat de stalen gemanipuleerd zijn en dat zou Rusland op een uitsluiting van de Spelen in Tokio in 2020 kunnen komen te staan.

   

  Voor Lasitskene zou dat een rampscenario zijn. Op Instagram schrijft ze dat " ze geen enkele zekerheid" heeft over haar deelname in Tokio. Ze roept haar landgenoten op om "hun recht op deelname aan de Spelen te verdedigen".

   

  "Ik heb echt geen zin om voor de tweede keer op rij de Spelen te missen omdat enkele mensen hun job niet goed doen. Hopelijk hebben de verantwoordelijken voor deze schande zonder einde nu de moed om op te stappen. Niet alleen de directie, maar ook de trainers die nog altijd denken dat je niet kan winnen zonder doping."

   

  Aan het WK atletiek, dat vrijdag van start gaat, neemt Lasitskene deel onder neutrale vlag.